Post piszę świeżo po oglądnięciu emisji ostatniego odcinka MasterChef w którym to niestety nie wygrała Kinga:(
Jak zapewne wiecie sama startowałam do tego programu:) Mi nie udało się dobrnąć nawet do 100 najlepszych;), ale odkąd dowiedziałam się, że do programu zakwalifikowała się Kinga kibicowałam właśnie jej:)
Nie cieszy mnie fakt, że wygrała Basia:(
A Kindze gratuluję II, aczkolwiek zaszczytnego miejsca i mam nadzieje, że mimo wszystko wyda swoją książkę. Myślę, że każda blogerka, dla której gotowanie to pasja o tym marzy:)
Przygoda z Masterchef zakończyła się dla nas wszystkich, bo chyba każdy, kto wziął udział w castingach, a potem w programie był w jakiś sposób związany emocjonalnie z tym, co tam się działo.
Każdą z osób jakie zgłosiły się do programu łączyła wspólna pasja do kulinariów. To, że dla mnie w temacie programu nie wydarzyło się nic więcej poza castingiem nie zniechęciło mnie do eksperymentów kulinarnych. Nadal kocham robić słodkie dania, i coraz częściej sięgam po znane przepisy na potrawy wytrawne kombinując, co z czym połączyć, aby wyszło danie godne Króla:), oraz sama je wymyślam . Zapisałam się nawet na Warsztaty Kulinarne organizowane przez Muzeum Kultury Ludowej , gdzie przez kilka kolejnych sobót będę poznawała i przygotowywała dania regionalne zgodnie z recepturą naszych przodków. Cykl relacji z Warsztatów rozpocznę w kolejnym wpisie. Pierwsze warsztaty już za mną:) Kapusta ziemniaczana z rzepy i grochu była rewelacyjna:) Przepis wkrótce:)
Dziś zapraszam na wspaniałą potrawkę z dyni, kurczaka i papryki podaną z ryżem.
Nieziemski smak i aromat:)
Nieziemski smak i aromat:)
Składniki na 4 porcje
Na potrawkę:
- 1/2 kg obranej dyni
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 szkl. bulionu
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta ostrej papryki
Na ryż:
- 3 torebki ryżu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- filiżanka do uformowania kuli ryżowej
Dynię pokroić w kostkę ok. 2x2 cm. Paprykę wydrążyć i pokroić na paseczki 1 i 1/2 cm. Piersi pokroić w cienkie paseczki. Przesmażyć na patelni na maśle, dodać pokrojoną cebulkę i wyciśnięty czosnek. Chwilę smażyć do zeszklenia cebulki. Dodać paprykę. Dusić ok. 5 min. Dodać dynię. Zalać zimnym bulionem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wyjąć z woreczków i wymieszać z masłem i natką pietruszki. Filiżankę przepłukać zimną wodą. Nakładać ryż do pełna. Wykładać odwracając filiżankę na talerz. Nałożyć potrawkę. Podawać gorące. Można ozdobić liściem selera, lub pietruszki.
Smacznego:)
Mam identyczne odczucia co do finału programu. Bardzo chciałam, by wygrała Kinga!
OdpowiedzUsuńJolu, Twoje danie jest zachwycające. A w programie po prostu się na Tobie nie poznali i niech żałują! Niecierpliwie czekam na relację z warsztatów - udział w nich musi być fantastycznym doświadczeniem!
Dziękuję Mariko:) Danie cieszy oko, ale i podniebienie:) Delikatny ryż z dodatkiem lekko ostrego mięska i dyni... Świetnie się współgra:)
UsuńCo do programu, to nie żałuje, choć jakaś tam maleńka chęć na uczestnictwo w nim w pełni była. Dobrze się stało jak się stało:) A wspomnienia zostaną:)
Warsztaty są świetne! Pani Jasia - prowadząca je to świetna znawczyni tematu:) Mam nadzieję wiele się od Niej nauczyć:)
wspaniale kolorki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Moja dynia była blada, gdyby miała soczysta pomarańcz w sobie byłoby jeszcze piękniejsze:) Pozdrawiam:)
Usuńwspaniałe, jesienne danie!:)
OdpowiedzUsuńCudownie rozgrzewające:)
Usuńno niestety ....
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie, mi ryż jakoś nigdy tak ładnie nie wychodzi
Sekret tkwi w maśle dodanym do niego, i koniecznie przepłukanej zimną miseczce przed nałożeniem do niej ryżu i bezpośrednio przełożonym na talerz:) Spróbuj tej metody:) Pozdrawiam:)
Usuń