Przejdź do głównej zawartości

Sernik dyniowy;) Przepis autorski

Sernik dyniowy




Z całą pewnością jest to sernik ze "smakiem". 
Dynia jakiej do niego użyłam nadała mu niepowtarzalnego dyniowego smaku... 


Sernik powstał w mojej głowie podczas tworzenia muffinów dyniowych. Jest to mój autorski przepis w stu procentach. Jestem z tego powodu bardzo dumna:D
Podczas wkładania go do pieca bałam się, czy wyjdzie cokolwiek;), a tu taka niespodzianka!:) 
Ciasto ślicznie wyrosło, i co najważniejsze nie opadło:) 


(Tortownica 26 cm)
Składniki na kruche ciasto na spód:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Ciasta nie wykładać na boki tortownicy. Tylko spód.

Składniki na sernik:

  • 600 g białego sera
  • 3 szklanki zimnego puree z dyni
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sernik dyniowy


Dynię na puree przygotować wedle przepisu dostępnego TUTAJ.  Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę. Do dużej miski włożyć wszystkie składniki poza pianą. Dokładnie zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C przelać masę serową na kruche ciasto i piec 90 min. lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na 20 min. Nie otwierać drzwiczek. Potem jeszcze przez 30 min trzymać w uchylonym piekarniku i dopiero wówczas można wyjąc z pieca. Wystudzić i włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. 

Sernik można polać lukrem, ewentualnie stopioną czekoladą. 

Lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta pomarańczowego barwnika (albo kurkumy)
  • odrobina wody (ok. 1 łyżeczka)

Wszystkie składniki połączyć na gesty płyn. Polać sernik tworząc fantazyjne wzorki.





Sernik dyniowy


Smacznego:)

Komentarze

  1. łoo.. genialny!]skorzystam z Twej kreatywności. pożyczę przepis :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam praktycznie identyczny sernik (ale zamiast kurkumy dałam gałkę) i potwierdzam, ze jest pyszny :)
    Tylko ja nie robię serników na kruchym cieście, bo mi się wydaje ze ono "kradnie" wilgoć z sera :)

    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu z gałka to jednak inny smak na pewno wyszedł:) Wilgoci spód nie zabiera, bo serniczek jest bardzo puszysty i bardzo wilgotny przypomina konsystencją moją "pierzynkę". Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale, imponująco, cudownie! Jola, wspaniały przepis stworzyłaś! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Poza smakiem - dynia nadała mu cudowny , apetyczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia tak, ale kurkuma swoje też zrobiła:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Sernika dyniowego jeszcze nie robiłam, w ogóle jakoś zbyt wielu przepisów z dynią u mnie nie ma, ale ja to jeszcze nadrobię :) Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratuluje tak udanego autorskiego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglada znakomicie ! Sernika z dynią jeszcze nie robiłam, być może się odważę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Samantho:) Z Twoimi zdolnościami wyjdzie jeszcze lepiej niż mój:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  8. Doskonale wygląda! Mmm... z pewnością jest przepyszny. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie i bardzo apetycznie :)Super przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie ocieka lukrem :) tak haloweenowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, lukier fajnie wyglądał i nadał mu smaczku:)

      Usuń
  11. Taki wysoki i reprezentatywny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Trochę się bałam, czy cokolwiek wyjdzie, ale tak! wyszedł wspaniale:)

      Usuń
  12. Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog.
    http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-i-moje-nominacje.html
    Będzie mi miło, jeśli przyłączysz się do zabawy.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szukałam i szukałam takiego przepisu, a tu proszę - czeka sobie spokojnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście czeka i kusi do wypróbowania:) Zapraszam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia