Przejdź do głównej zawartości

Tort krówkowy

Tort krówkowy

Ten tort to próba odtworzenia smaku ciasta jakie jadłam już jakiś czas temu w jednej z rzeszowskich cukierni. Nie wyszło idealnie, ale pewne nuty smakowe się zgadzały:) Jeśli będę robiła ten torcik jeszcze raz coś pozmieniam i mam nadzieje że to już będzie ten smak.

Co wcale nie znaczy że ten jest zły:) 
Jest pyszny, czuć i karmel i czekoladę... 
mmm:)


Tortownica o średnicy 26 cm
Składniki:

  • 8 jaj
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 1/4 szkl mąki
  • 1/2 szkl ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki octu

Sposób wykonania

Wystudzić i przekroić na dwa krążki.

Tort krówkowy


Masa czekoladowa

  • 1 litr mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 8 łyżek cukru

1/2 litra mleka doprowadzić do wrzenia w połowie czasu oczekiwania dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aby się nie przypaliło. W pozostałym mleku rozpuścić składniki sypkie. Wlać do gotującego się mleka z czekolada intensywnie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i dodać masło (w całości) mieszać do rozpuszczenia i wchłonięcia przez budyń. Przekrojony biszkopt włożyć do tortownicy. Gorący budyń wylać na spodni biszkopt. Poczekać, aż odparuje i przykryć drugim biszkoptem. Całkowicie wystudzić. Schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.

1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym
200 g. orzeszków ziemnych niesolonych


Tort karmelowy

Tort wyjąć z tortownicy i ułożyć na paterze lub innej tacce na jakiej będziemy go podawać. Wierzchni biszkopt posmarować wraz z bokami tortu masa krówkową. Wysypać na masę orzeszki omijając boki tortu.

  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 śmietanfiksy
  • 4 łyżki cukru

Żelatynę rozpuścić w 1/4  szkl. gorącej wody. Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem i śmietanfiksem. Gdy będzie już sztywna dodać żelatynę i zmiksować. Od razu przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na orzeszki tworząc wymyślone wzorki. .

2 op. herbatników szkolnych pokruszyć i obsypać nimi bok tortu. Bitą śmietanę posypać obficie gorzkim kakao i startą na drobnych oczkach tarka czekoladą.



Tort krówkowy





Smacznego:)

Komentarze

  1. Dopiero za godzinkę? Takie wspaniałości chciałoby się odkrywać od razu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba mi tyle nie zeszło, przepis już jest:) dziękuję i zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. krówkowy? :)
    musi być wspanialy. słodki...czyli taki jak lubię :)

    PS. Zapraszam do konkursu na swoim blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Moja Droga:)
      Twoje komentarze sa zawsze takie bezinteresowne, że czasem mi głupio, że nie odwdzięczam się moimi, zwyczajnie brakuje mi na to czasu, za co przepraszam:) Ślicznie dziękuję za zaproszenie, powalczę, ale nie dla siebie:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Też czasami próbuję odtworzyć jakiś smak kombinując po swojemu:) Tort wygląda wspaniale, na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. o matko jak on obłędnie wygląda:) zjadłabym w całości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w całości chyba nie, ale kilka kawałeczków nie zaszkodzi;) Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Krówkę w każdej postaci wchłonę ;) A torcik zapisuję do zrobienia po diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie!
    Musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy moge dostać przepis na blache o wielkości 21 cm?

    OdpowiedzUsuń
  9. czy moge otrzymać proporcje na tortownice o średnicy 21 cm?

    OdpowiedzUsuń
  10. W odpowiednie miejsca zastąp tymi proporcjami. Albo upiecz 2 kakaowe biszkopty każdy z 3 jaj w dwóch tortownicach. Masy możesz nie zmieniac proporcji, będzie grubiej, albo zrób jak podałam poniżej.

    Biszkopt
    6 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1/2 szkl ciemnego kakao
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka ciepłej wody
    1 łyżka octu
    Masa czekoladowa

    Masa czekoladowa

    3/4 litra mleka
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 budynie śmietankowe
    200g masła
    6 łyżek cukru

    3/4 puszki masy krówkowej
    150 g orzeszków ziemnych



    3/4 litra śmietany kremówki 30%
    1 i 1/2 łyżki żelatyny
    2 śmietanfiksy
    4 łyżki cukru

    Mam nadzieję ze pomogłam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia