Szukaj na blogu

czwartek, 20 grudnia 2012

Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszy gryczanej i leśnych grzybów


Gołabki z kaszą gryczaną




Składniki:
  • 1 główka kapusty białej
  • 400g kaszy gryczanej 
  • garść grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku

Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku, takim, żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę w całości i gotujemy. Liście zaczną nam mięknąć i trzeba je stopniowo wyjmować z wody, ale uważając na to, aby nie były surowe. Tak postępujemy do całkowitego zdjęcia liści.  Po 10 min. znowu ją wyjmujemy i obieramy z wierzchnich liści. Wybieramy najładniejsze i największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwu.
Kaszę gotujemy nieco krócej niż podaje nam to producent na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.  Grzyby moczymy i gotujemy. Cebulę kroimy i smażymy na złoty kolor. Razem z grzybami możemy przemielić maszynką do mięsa, albo drobniutko pokroić. Mieszamy wszystko z kaszą. solimy, i pieprzymy. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
Dno garnka, w którym będziemy je gotować wykładamy na dno liscie kapusty, jakich nie wykorzystaliśmy. Gołąbki układamy dociskając je lekko do siebie, aby wypełniły cała powierzchnię w brytfannie. Gołąbki zalewamy 1 szkl. wody i przykrywamy. Wstawiamy do pieca na ok. 1 godzinę i pieczemy w 180 stopniach C.  


Gołabki z kaszą gryczaną

Do gołąbków podajemy sos grzybowy, albo pomidorowy.

8 komentarzy:

  1. Bardzo pysznie ! Uwielbiam gołąbki, z kaszą na pewno wypróbuję ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale się prezentują ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam co zrobić na piątkowy obiad i znalazłam na Twojej stronie ten przepis i zrobiłam .Niestety nie miałam leśnych grzybów , więc dodałam usmażone pieczarki . Wyszły pyszne . Dzięki za przepis . Korzystam z Twoich przepisów , wszystko wychodzi super . Jagoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi:) Z pieczarkami też dobre:)Pozdrawiam!

      Usuń
  4. bardzo fajny przepis, już wiem co zrobię z moją kaszą, której nikt nie chce jeść!!! ps. ja kiedyś też tak męczyłam się z kapustą, ale od pewnego czasu nie gotuję jej a sparzam w mikrofali - bez oparzeń i bez kuchenki zalanej wodą, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. A można by było prosić o przepis na sos grzybowy?

    OdpowiedzUsuń
  7. A można by było prosić o przepis na sos grzybowy?

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola