Przejdź do głównej zawartości

Likier kokosowy - kto by pomyślał...

Święta...
Święta...
i po
 Świętach...

Likier kokosowy






Ciasta...
Torty...
Likiery...



Likier kokosowy



Wszystko to co smaczne, a co przygotowałam dla moich domowników i moich miłych gości znajdziecie już wkrótce na blogu, dziś likier kokosowy własnej roboty.

W sieci znajdziecie wiele przepisów na ten zacny trunek, ja złożyłam kilka do "kupy" i powstało moje małe co nieco:)
Zapraszam na pyszny likierek kokosowy:)


Składniki:

  • 300g wiórków kokosowych
  • 1/2 l mleka 2%
  • 1/2 l mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 8 łyżek cukru (do smaku, jak lubicie bardzo słodkie dajcie więcej
  • 200 ml. spirytusu

Likier kokosowy



Mleko gotujemy z wiórkami kokosowymi i cukrem. Studzimy całkowicie (ma być zimne), dolewamy spirytus i mieszamy. Przelewamy całość do dużego słoika dwulitrowego, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 dni. Każdego dnia kilka razy potrząsamy słoikiem w celu przemieszania składników.
Czwartego dnia odcedzamy, odciskamy przez gazę i do odciśniętego płynu dolewamy mleko skondensowane. Mieszamy. Ponownie przelewamy do słoika i odstawiamy na kolejne 4 dni ale tym razem do lodówki.  Po tym czasie likier jest gotowy do spożycia.


Z podanej porcji uzyskamy ok. 1- 1,1 litra likieru.

 
Likier kokosowy

Smacznego!:)

Wpis bierze udział w akcji
Domowy Wyrób

Komentarze

  1. Musi być pyszny:) I jaka ładna naklejka na butelce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Naklejka ;) Projekt własny:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. ale urocza naklejka ;)
    i wypiłabym kieliszeczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Zapraszam, jeszcze coś zostało, choć przyznam, że ciężko mu się oprzeć:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja też:) W lodówce jeszcze kawowy się chłodzi:)

      Usuń
  4. Likier kokosowy - mniam...

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się rewelacyjnie, a jaki dobry musi być :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały domowy likier ! Kokosowy szczególnie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam pierwszy raz, z pewnością nie ostatni:)

      Usuń
  7. Koniecznie muszę wypróbować, wszystko co z kokosem jest moim ulubionym

    OdpowiedzUsuń
  8. jak długo można go przechowywać

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia