Szukaj na blogu

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Roladki śledziowe w śmietanie

Kolejne danie jakie często gości na podkarpackich 
Wigilijnych stołach.


Roladki śledziowe w śmietanie




Składniki:
  • 900 g śledzi w zalewie octowej
  • 400 g śmietany 18%
  • czerwona cebulka do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku 
 
Śledzia wyjąć z zalewy, zdjąć  skórkę i przekroić na pojedyncze filety. Zwijać w roladki i spinać wykałaczką. Cebulkę obrać i pokroić na cienkie talarki. W małym garnku zagotować dwie szklanki wody. Wrzucić cebulę i zaparzyć. Śmietanę wymieszać i część wylać na półmisek. Nakładać nań roladki śledziowe i fantazyjnie udekorować polewając pozostała śmietaną i krążkami z cebuli. Można dodać też ogórka kiszonego drobno pokrojonego w kosteczkę. 




Śledź w śmietanie



Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. ale ładnie komponują się z czerwoną cebulą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, zwykle dawałam zwykłą biała cebulkę, ale tym razem postanowiłam troszkę urozmaicić to danie i wyszło wspaniale:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja za śledziem w occie wprost przepadam, nie wyobrażam sobie bez niego Świat.

      Usuń
  3. Śledzik z pewnością pojawi się na moim wigilijnym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane ! Oczywiście sledź w occie, to nieodzowna tradycja na stole wigilijnym ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie w oleju to już nie to samo:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola