Kolejne danie jakie często gości na podkarpackich
Wigilijnych stołach.
Składniki:
- 900 g śledzi w zalewie octowej
- 400 g śmietany 18%
- czerwona cebulka do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Śledzia wyjąć z zalewy, zdjąć skórkę i przekroić na pojedyncze filety. Zwijać w roladki i spinać wykałaczką. Cebulkę obrać i pokroić na cienkie talarki. W małym garnku zagotować dwie szklanki wody. Wrzucić cebulę i zaparzyć. Śmietanę wymieszać i część wylać na półmisek. Nakładać nań roladki śledziowe i fantazyjnie udekorować polewając pozostała śmietaną i krążkami z cebuli. Można dodać też ogórka kiszonego drobno pokrojonego w kosteczkę.
Smacznego:)
ale ładnie komponują się z czerwoną cebulą :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, zwykle dawałam zwykłą biała cebulkę, ale tym razem postanowiłam troszkę urozmaicić to danie i wyszło wspaniale:)
UsuńŚledzik z pewnością pojawi się na moim wigilijnym stole:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:) Pozdrawiam:)
UsuńPięknie podane ! Oczywiście sledź w occie, to nieodzowna tradycja na stole wigilijnym ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie w oleju to już nie to samo:)
Usuń