Przejdź do głównej zawartości

Rybka z cytrynką;) Na Wigilijny stół



Ryba smażona






na dwa filety:
  • ryba (karp, mintaj , panga, co lubicie)
  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szk. wody
  • 1 szk. maki pszennej
  • 1 szk. bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia
Rybę (u mnie mintaj) należy rozmrozić poprzez zanurzenie w ciepłej wodzie. Trzeba ją kilka razy zmienić, ale nie może to być wrzątek. Jajka, sól, sok z 1 cytryny i wodę wymieszać trzepaczką. Dodać świeżo zmielony pieprz. Rybę pokroić na 3-4 cm kawałki i zanurzyć w jajku na ok.pół godziny. Na patelni rozgrzać olej. Mąkę i bułkę wysypać na talerze. Rybę wykładać pojedynczo z jajka i obtaczać w mące, następnie znów w jaku i w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany tłuszcz pamiętając o tym, że aby ją ładnie na rumiano usmażyć tłuszcz powinien sięgać do połowy grubości płata. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać na talerzu przybranym plastrami cytryny i  świeżo mielonym pieprzem z ugotowanymi ziemniakami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia