Przejdź do głównej zawartości

Wspólne pieczenie pierniczków

Pierniczki lukrowane


Zabawa z pieczeniem pierniczków zakończona. 




Moje pierniczki robiły dwie dziewczynki 9 - letnia Wiki i 4 - letnia Karolinka:) 
Dziewczynki same zagniotły ciasto, wałkowały, wycinały i układały na blasze:) 
My z koleżanką w tym czasie piłyśmy kawę i podpowiadały dziewczynkom co mają robić. 
Zabawa była przednia. 
Pierniczki upieczone i polukrowane:) 

Możecie podziwiać na zdjęciach.



Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

 A oto przepis na pierniczki:)

Pierniczki

1 szkl. maki pszennej

1 szkl. maki razowej (można dać pszenną)

3/4 szkl. cukru

2 łyżki miodu

1 1/2 łyż sody oczyszczonej

1/2 torebki przyprawy do piernika

1 łyżka masła

1 jajko

1/3 szkl. ciepłego mleka
Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

Zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki (można pominąć). Wałkować na grubość 3 mm. Wycinać pierniczki układać w 1 cm. odstępach na blasze. Piec w temp. 180 stopni C przez ok. 15-20 min.

Zimne dowolnie udekorować:) U mnie lukier na bazie białka.

Bez dekoracji wkładamy do metalowej puszki i szczelnie zamykamy. Po dwóch tygodniach idealnie nadają się do jedzenia.


W pierniczkach (przed pieczeniem) można zrobić dziurki słomką do napojów. Później dodać kokardkę i powiesić na choince, albo w oknie:)


Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane


Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

Smacznego:)

We wspólnym pieczeniu udział wzięły dziewczyny z blogów:


Dziękuję za wspólną zabawę i do następnej mam nadzieje:)



Komentarze

  1. No i jest co podziwiać..super gosposie..i pierniczki cudne...mnie chyba pominęłaś ale dziękuję za wspólne pieczenie ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko bardzo Cie przepraszam:) Dostałam maila w którym piszesz że dziękujesz za przepis i później upieczesz pierniczki:) Ale bardzo się cieszę, ze piekłaś i oczywiście dodaje Twojego linka:) Pięknie Ci wyszły pierniczki:) Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Nic się nie stało..

      Usuń
  2. O jakie kuchareczki:) Super:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pełne skupienie. :) Wyszły super!

    OdpowiedzUsuń
  4. zdolne dziewczyny :)) pierniczki wyglądają ślicznie :)
    dziekuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie zdolne dziewczynki! Dziękuję za zaproszenie i wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to wspaniała zabawa dla dzieci :)
    Jak robiłaś lukier? Gotowe, czy sama?
    Ach zapachniało świętami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lukier robiłam z białka i cukru pudru. Proporcje 2 białka jaja kurzego (duże) 2 szklanki cukru pudru. Na tą ilość pierniczków z przepisu powyżej. Białko i cukier trzeba dokładnie utrzeć. Zrobiłam to mikserem, czyli zmiksowałam wszystko razem. potem podzieliłam na pięć miseczek i dodałam barwniki. po ko. 2 g. na każdy kolorek:) Pozdrawiam i ślicznie dziękuję za komentarzyk:)

      Usuń
  7. profesjonalne kucharki ;)
    śliczne pierniczki im się udały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu dziewczynek:) Zabawa był bardzo udana:)

      Usuń
  8. Szkoda że ja takich pomocnic nie miałam :) Pierniczki wyszły super Jolu ! Pierwsza blacha znikneła wczoraj wieczorem z kubkiem mleka !Pozdrawiam serdecznie i chętnie jeszcze pogotuje razem !Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Najwięcej radości z tego mają dzieciaki! u mnie jest istne szaleństwo!!! dziękuję za zaproszenie do pieczenia ale niestety mam urwanie głowy w pracy nawet w weekend i do tego w kuchni sporo zamówień. Dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomocnice i jak ładnie dekorowały:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pod wrazeniem Twoich pomocniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. SUPER!!!!!!!!!!!!!!
    A można zamiast barwników dodać np. troszkę kiślu lub galaretki do lukru? Nigdzie u mnie nie ma barwników, a też chcę zrobić z 3-letnimi dziecmi ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, kisielu nie polecam galaretki też, ale możesz użyć soku z buraka np. Choć teraz Dr. Oetker wprowadził barwniki w podstawowych kolorach, powinny byc na pułkach obok posypek do ciast.

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia