Przejdź do głównej zawartości

Zielona szarlotka

szarlotka



Niby zwykła szarlotka, ale w te śnieżne białe dni wprowadzająca do domu odrobinę zieleni, kojarząca się z zapachem lata:)



Zwykle robię ją tak samo, aczkolwiek lubię coś dodać coś ująć:) Tak było tym razem. Piekła się w trakcie przygotowywania ciasta na pierniczki przez dziewczynki, potem została skonsumowana do kawy przeze mnie i moją koleżankę, jeszcze gorąco:) Nazajutrz niewiele z niej zostało, ale wystarczyło dla gości i do zdjęcia:)
Następna może będzie przypominać błękitne obłoki...?:) Zobaczy się;)
A teraz podaje przepis na "zieloną", te suszone jabłka obok ciasta są tu tylko dekoracją:) czekają na "zawiśnięcie" obok pierniczków i suszonych pomarańczy na choince:)


Składniki na ciasto:
  • 500g mąki 
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki cukru pudru
Na jabłka:
  • 1 kg. jabłek 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 g zielonego barwnika ( można użyć 2 galaretek, w których i tak znajduje się barwnik)
Na pianę:
  • 4 białka 
  • 1 szkl. cukru

Szarlotka
Wykonanie:
 Z mąki, żółtek, proszku, margaryny i cukru zrobić kruche ciasto. Podzielić na trzy części jedną włożyć do zamrażarki na ok. godzinę. resztę do lodówki. Następnie ciasto z lodówki wyłożyć na tortownicę o śr. 28 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 15-20 min.
Jabłka oskrobać i pokroić na drobne kawałki. Przesmażyć z cukrem.  Na końcu dodać barwnik lub galaretki.
Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Ma być sztywna i gęsta. 
Wyjąć ciasto z piekarnika  wylać na nie jabłka, następnie wyłożyć pianę z białek. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na grubych oczkach tarka bezpośrednio na pianę. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 30 min w temp. 170 stopni C.

Wyjąć z pieca lekko przestudzić. Zajadać ze smakiem:)



Szarlotka



A TU szarlotka z cynamonem:) też pyszna i aromatyczna:)



Smacznego:)

Komentarze

  1. Wygląda jak kwietniowa trawka przyprószona ostatnim śniegiem. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Jak fajnie i ciekawie wygląda ta Twoja szarlotka:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczna! I taka inna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Trzeba było sobie rozjaśnić te szaro-białe dni:)

      Usuń
  4. Zaskakujący kolor, rewelacyjnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się pięknie, swieżo i bardzo smacznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam - z czerwonym barwnikiem :)
    PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł z ta zielenia :) Daje niesamowity efekt, ze zwykłej szarlotki takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia