Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2012

Marchewka zasmażana

Ciasto buraczane - szybkie

Crumble gruszkowo-melonowe z sosem malinowym

Owocowy deser z przepyszna kruszonka, który możemy przygotować nawet podczas podejmowania gości w domu. Wystarczy wcześniej przygotować składniki. U mnie były to gruszki, melon i mus malinowy.

Parówki z makaronem

Szybki posiłek to czasem konieczność.  Jednak nie zawsze musi być taki sam.  Czasem warto sobie urozmaicić nawet podanie zwykłych parówek. Ja zrobiłam to przy pomocy makaronu i sosu pomidorowego . Danie szybkie i tanie.   Inspiracja: Internet

Moja kulinarna rubryka w Tygodniku Korso Kolbuszowskie

Paluszki ziemniaczane z jagodami

Zupa - krem z dyni

Jak obiecałam, tak zrobiłam. Zupa była wyśmienita i znikła w tempie błyskawicznym:) Oczywiście wcale mnie to nie smuci, ale bardzo cieszy:) Jeszcze dwie spore dynie zalegają mi w kuchni więc na pewno będzie jeszcze co najmniej raz w tym roku, a może nawet zrobię do słoików na zimę?:) To już zależy od tego, czy starczy mi na to czasu.  A teraz zapraszam po przepis na Zupę dyniową:

Syrop z malin (dwuskladnikowy)

Szkolenie Winiary

To był dzień pełen wrażeń.  Już sama podróż napawała mnie lękiem o to co będzie. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jechałam gdziekolwiek autobusem:) Od kiedy wsiadłam za kierownice pojazdu, a było to jakieś ... naście...;) lat temu nie musiałam korzystać z komunikacji miejskiej. Szczerze mówiąc, nawet nie bardzo lubię. Jednak takim środkiem transportu dokonała się moja podróż do Warszawy. 

Pasztet z cukinii

Torcik z malinami z jogurtem naturalnym

 

Babka kokosowa

Kopytka dyniowe

Sezon na dynie właśnie się rozpoczął.  U mnie od kopytek, ale w planie jest jeszcze zupa dyniowa, i ciasto dyniowe.  Jedno z nich już dziś więc jutro na blogu kolejna propozycja podania tego wspaniałego warzywa:)

Pizza pieróg

Pizze klasyczne z dodatkami na cieście przedstawiałam Wam już TU i TU . Dziś chce podzielić się z Wami przepisem na pizzę pieroga. Ciasto jest takie samo jak przy klasycznych, dodatki też można użyć takie same, jedyną różnicą będzie tu wysmażenie ich przed włożeniem do pieroga (obowiązkowo w celu ograniczenia wody zawartej w warzywach i pieczarkach). No i nie ukrywam, że smak też jest inny, ponieważ  farsz nie ma dostępu powietrza więc żaden aromat nie wydostaje się na zewnątrz. Pozwala to na "przejście" się zapachami poszczególnych składników i doznanie pełnych walorów smakowych i aromatycznych dopiero przy spożyciu.

Pierniczki motylki

Szybki chleb pszenny