Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z imbirem

Pomysł na...

Śniadanie...
Obiad...
Deser...
Kolację...


Naleśniki


Jak kto woli, u mnie była to kolacja.  Zjedzone już dawno, ale przepis jeszcze nie opublikowany, więc...
To dziś jest ten dzień. 


 
Powiem Wam, że ten dżem jabłkowy z imbirem i mandarynką, na jaki podałam Wam przepis jest bardzo rozgrzewający! Bardzo, więc świetnie nadaje się właśnie do naleśników, które ja jem tylko na gorąco:)
Wykonujemy go przed samym spożyciem, choć mi zostało kilka łyżek i zapasteryzowałam w słoiczku, zobaczymy czy się przechowa, jeśli tak, na przyszły rok zrobię na zapas:) 
kiedy go robiłam w całym domu pachniało imbirem... uwielbiam ten zapach:)


Naleśniki


A oto przepis na 10 sztuk naleśników i dżem
 jabłkowo-imbirowo-mandarynkowy

Dżem
  • 1 kg jabłek
  • 1 cm 3x2x1 cm korzenia imbiru
  • sok z 2 mandarynek
  • cukru do smaku (ile chcecie)

Naleśniki

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do garnka włożyć jabłka i nastawić na kuchenkę, dodać obrany i starty na tarce imbir, sok z mandarynek i cukier. Podlać 1/4 szkl wody. Wszystko usmażyć (jabłka mają się rozpaść).

Naleśniki

Dżem ma bardzo intensywny smak, pachnie imbirem, i lekko pali w język. Ale jest smaczny, po prostu inny. Jeśli ktoś lubi imbir, może się w nim zakochać:) Ja lubię;)

Naleśniki:

  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody gazowanej mineralnej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajo
  • 2 szkl. maki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
Wszystko razem zmiksować na płynną masę. Usmażyć naleśniki. Każdy smarować dżemem i składać w rożki. Podawać gorące, lekko oprószone cukrem pudrem i udekorowane mandarynką.



Smacznego:)


I jeszcze link do głosowania:) 
Jak Ktoś chce, będę szczęśliwa:)
Kliknij na obrazek i głosuj na "Blog Jolanty" 


http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/56,34962,13251925,Do_pieczenia_trzeba_dodac_troche_milosci,,10.html


Komentarze

  1. Mmm, zjadłoby się takie :) Nuta imbiru to oryginalny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczny pomysł na naleśniki, pachnąc muszą cudnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z miła chęcią bym je zjadła:) wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia