Przejdź do głównej zawartości

Śniadanko do łóżka


Ciasto francuskie z owocami


Pamiętacie jak kilka postów wcześniej pisałam Wam o tych kokilkach?...
miałam zrobić crumble....:)

Nie zrobiłam:(:)))) 
za to zrobiłam coś lepszego:) 
Chociaż nie do końca mogę stwierdzić, że lepszego, ale po prostu innego, bardziej efektownego i wytwornego.

No bo czyż to co widzicie na talerzu nie jest piękne!:) "skromnie" powiem, ze jest:) a raczej było, bo zostało zjedzone... gorące, chrupiące i soczyste.... mmm 
po prostu wspaniałe:)))
Dzisiejsze śniadanie właśnie takim było:) 

I wiecie, że ja kupiłam tylko dwie takie brytfanki:( to był błąd! wielki błąd, bo przecież jest nas czworo... dlaczego ja nie kupiłam czterech?:( 
Zrobiłam cztery porcje, ale dwie takie jak widzicie i dwie w tradycyjnych kokilkach i powiem Wam, że w tych ze zdjęcia wyszło lepsze. Hmmm nie wiem czemu, bo składniki te same, czas pieczenia ten sam, ale wysokość naczynia inna i powierzchnia, bo tu owal, tam koło... hmmm?
No nic będę musiała upolować jeszcze dwa takie skarby.
A teraz podam Wam przepis na ten rarytasek, cobyście sobie taki w domku zrobili:)


Ciasto francuskie z owocami


Składniki na 4 porcje


  • 4 banany
  • 2 duże jabłka
  • 1 szklanka mrożonych jagód
  • 4 czubate łyżki brązowego cukru
  • 1 ciasto francuskie

Ciasto francuskie z owocami


Banany i jabłka kroimy, wkładamy do kokilek. Nasypujemy jagody (wszystkie składniki dzielimy po równo na porcje). posypujemy cukrem. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego kształty kokilek. Nakładamy ciasto na owoce, tak, aby stykało się z brzegami naczynia. Delikatnie dociskamy do brzegów.


Ciasto francuskie z owocami

Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni C i wkładamy do niego kokilki. Pieczemy ok. 20 min. do zrumienienia.


Ciasto francuskie z owocami

 A... wiecie:) ...
Zrobiliśmy sobie z synusiem prezent noworoczny:) 
Kupiliśmy statyw!:) 
Mam nadzieję, że od jutra będę mieć nowego przyjaciela i moje zdjęcia znacznie na tym zyskają :)  
Moja ręka jest ok, ale czasem się trzęsie;)
A na statywie nie będzie się aparacik kołysał i zdjęcia będą wyraźniejsze:)
 Same radości ostatnio:)

Ciasto francuskie z owocami

Przypominam o głosowaniu:) 


uprzejmie proszę o głosiki:) 
Jutro możecie wysłać z pracy również:)
Dziękuję za każdy:)))


Ciasto francuskie z owocami


Ciasto francuskie z owocami




Smacznego:)

Komentarze

  1. Dla mnie też możesz upolować takie 4 kokilki? Cudne wyszły Ci te desery!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, ze nie:( sama dla siebie juz chyba nie dokupię:( ale szukaj, okazje się trafiają:) deserki pycha :) dziękuję:)

      Usuń
  2. PS. A głos w konkursie oddany na Ciebie! Gratuluję prowadzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. OOOOrgazm kulinarny - please mom(!), jeśli to tak smakuje jak wygląda - a na pewno smakuje lepiej, to ja się piszę na to.
    Jednorozec1986

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia