Przejdź do głównej zawartości

Ryżowa babeczka z płatkami ryżowymi


Ryżowa babeczka


ryż z jabłkami

W moim domku dzieci uwielbiają ryż na słodko, już kiedyś na blogu prezentowałam Wam ryż z jabłkami, ale inaczej podany, powiem więcej, inaczej przygotowany:)
Jeśli i Wy macie w domu takich ryżowych łasuchów jak ja, może obie propozycje przypadną Wam do gustu, ale powiem, że mam w zanadrzu jeszcze co najmniej jedną taka propozycję z ryżem i jabłkami:) 




Płatki ryżowe Lestello

na 4 porcje potrzebujemy:

  • 1 szklankę ryżu
  • 1/2 szklanki płatków ryżowych
  • 1 szklankę wody
  • 1 szklankę mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 słoiczek (ok. 400g) dżemu jabłkowego
  • brązowy cukier, cynamon do posypania
  • 1/4 tabliczki mlecznej czekolady,
  • pralinki czekoladowe
  • 2 jabłka
  • 4 kiwi



dania z ryżu


Przygotowujemy ryż. W garnku nastawiamy mleko i wodę, dodajemy sól i cukier, wsypujemy ryż i gotujemy wszystko 5 min od momentu zagotowania, po tym czasie dodajemy płatki błyskawiczne i przykrywamy garnek. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy opatulony w gruby ręcznik, aby ryż nam napęczniał. 


Lestello

4 średnie kokilki smarujemy masłem, nakładamy do 1/2 wysokości ryż i uzupełniamy dżemem jabłkowym, posypujemy cynamonem i brązowym cukrem. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 30 min.




Ryż Lestello


Gorące wykładamy na talerze posypane starta czekoladą i dekorujemy owocami. Podajemy jeszcze ciepłe.



Ryż Lestello


Smacznego:)




Płatki ryżowe Lestello

Komentarze

  1. wlaściwie to .. nigdy ie jadłam płatków ryżowych

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie musisz spróbować, świetnie smakują na śniadanie z mlekiem jako zamiennik płatków owsianych, czy kukurydzianych, albo można zjeść z sokiem czy owocami. Gotują się znacznie szybciej niż ryż, więc są świetne dla zabieganych:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nie jadłam, nawet nie widziałam, jutro się rozejrzę w Tesco;)) A babeczka - pysznie kusi!

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha!
    lekko, smacznie, kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia