Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiane



Szybkie, smaczne i niedrogie ciasteczka do pochrupania. 


Składniki:

  • 400g płatków owsianych
  • garść daktyli bez pestek
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 filiżanki maki
  • 4 łyżki cukru

ciasteczka owsiane

Margarynę, cukier i jajka ubić, orzechy uprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 min. Wystudzić i pokroić na drobno. Daktyle również pokroić.
Wymieszać wszystkie składniki sypkie i przełożyć na masę z margaryny i jajek. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę mleka.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Łyżką stołową nakładać ciasto na blaszkę. Piec 15 - 20 min. 
 
 

Komentarze

  1. chyba moje ulubione ciacha na chandrę!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę sobie upiec owsiane ciacha, jadłam kiedys w gościach takie i bardzo mi smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto mieć takie pod ręką w czasie pisania postu nawet:)

      Usuń
  3. Nie ma to jak zdrowa przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia