Przejdź do głównej zawartości

Ciecierzyca - zakąska do piwa

ciecierzyca - zakąska do piwa

 Wiele razy słyszałam, że ciecierzycę można stosować jako przekąskę do piwa, albo od tak do pochrupania. Że smakuje jak orzeszki ....?
Postanowiłam to sprawdzić. 



Ciecierzycę namoczyłam na całą noc w wodzie 12 h.
Gotowałam dwie godziny (przez przypadek, bo zapomniałam wyłączyć). Wam polecam max. 1 i 1/2 godziny. Odcedzić i lekko przestudzić. Polać olejem i posypać pieprzem, solą, papryką słodką i ostrą. Wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym. Piec 35 min. w temperaturze 180 stopni C.


ciecierzyca

Proporcje składników.

  • 200g ciecierzycy 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili (można pominąć)



Smacznego:)



Przepis dodaję do mojej akcji kulinarnej "Zdrowo z ciecierzycą"



 

Komentarze

  1. I ja ostatnio mam fazę na ciecierzycę, fajnie wiedzieć, że można ją tak "doprawić" ;), Bo sama też mi bardzo smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Ewuś, a za mną chodzi ciecierzyca po bretońsku;) Pora na moją wersję:)

      Usuń
  2. też mam zamiar zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł:) Chętnie zobaczę twoja wersję:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Oooo, genialny pomysł! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś, to koniecznie, bo pycha:) Pamiętaj tylko o skróceniu czasu gotowania, bo ja moja zamęczyłam;)))

      Usuń
  4. Taka chrupiąca ciecierzyca to bardzo pyszna przekąska. Skuszę się na nią z pewnością!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest świetna jako dodatek, i jako solo:)

      Usuń
  5. Ale super przepis ! Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia