Przejdź do głównej zawartości

Kaczka błyskawiczna

kaczka pieczona


Składniki



  • 1 kaczka (mrożona)
  • majeranek
  • pieprz, sól
kaczka pieczona

Kaczkę (zamrożoną) wypłukać, natrzeć oliwą, majerankiem solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywą. Wstawić (zamrożoną) do piekarnika i piec w zależności od wielkości kaczki. Na każdy 1 kg. kaczki godzinę. Jeśli macie wiejską kaczkę, nie z chowu polecam dołożyć jeszcze pół godziny pieczenia (moja miała 3 kg.) Piec w 200 stopniach C. Od czasu do czasu polewając sosem jaki się z niej wytworzył.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, i sałatką z kapusty pekińskiej i jabłka.

Dania miesne



To była wielka kaczka, nie zjedliśmy jej całej. Mięso jakie zostało obrałam i ugotowałam z niego fasolkę po bretońsku. Przepis w innym poście. Ale powiem Wam, że wyszło wspaniale.


Smacznego:)

Komentarze

  1. Uwielbiam kaczkę!
    A Twoja tak pięknie upieczona.
    Pyszny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście pięknie się wypiekła:) Skórka była chrupiąca, a mięsko soczyste.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedzielny, cudowny obiad. Ale mi zaburczało w brzuchu teraz:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepękna i złocista :)
    nigdy nie piekłam kaczki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia