Po długich poszukiwaniach, w końcu dziś rano dostałam olej jakiego szukałam Jeden jedyny rodzaj Kujawski z czosnkiem i bazylią.
Czosnek i bazylię wprost uwielbiam, dlatego postanowiłam zrobić coś innego niż zwykle, dania mięsne nie są moja specjalnością, ale za to moi dwaj Panowie uwielbiają mięso pod wszelką postacią. Po krótkim namyśle już wiedziałam, że na pewno chcę zjeść kaszę, drób, oliwki i kapary (nota bene pierwszy raz je jadłam).
Kupiłam piersi z kurcząt, i wszystkie potrzebne składniki i wyczarowałam wspaniałe danie!
Tak, tak, jest wspaniałe. Smak i sposób podania idealny na przyjecie gości.
Składniki na 4 porcje:
- 1 olej Kujawski z czosnkiem i bazylią
- 100g kaszy gryczanej w woreczku
- 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka
- 100g. twarogu
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka czarnych oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 8 plastrów sera żółtego
Zaczynamy do mięsa. Kroimy na cienkie plastry wzdłuż i każdy nacieramy olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią. Wszystkie razem przekładamy do miski solimy, i pieprzymy. Mieszamy i zostawiamy na godzinę, aby smaki się połączyły.
Kaszę ugotować według przepisu na
opakowaniu. Ugotowaną wysypać na rozgrzaną patelnię z olejem Kujawskim z
czosnkiem i bazylią (2 łyżki). Dodać ser biały i zamieszać delikatnie, aby nie
rozgnieść ziaren kaszy. Dodać kapary i pokrojona na plasterki oliwki.
Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzić. Nakładać płaty filetu i zawijać w roladki. Spinać wykałaczkami. Smażyć z każdej strony na patelni do ścięcia mięsa. Delikatnie wyjąć wykałaczki obsmażyć jeszcze z każdej strony i przełożyć do płaskich kokilek po 2 szt. bądź do dużego naczynia (ułożyć wszystkie naraz, jedna koło drugiej) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 min. Po tym czasie wyjąc i nałożyć ser. Zapiec jeszcze do rozpłynięcia sera.
Podawać z sałatka z kaparów, pomidorów i oliwek.
Sałatka:
- 3 pomidory
- 2 łyżki oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
Pomidory pokroić włożyć do miski, dodać kapary, pokrojone na plasterki oliwki i olej. Zamieszać i podawać z roladkami.
Smacznego:)
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Pysznie wyglądają :) Dziękuje za udział w konkursie :)
OdpowiedzUsuń