Przejdź do głównej zawartości

Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i cebuli


Zawsze kiedy ja robię, robię o dwie porcje więcej ;) 
Dlaczego?
Ponieważ zanim dojdzie do właściwej konsumpcji przy obiedzie mam zwyczaj podjadania:)

Surówkę jaka Wam dziś przedstawiam robiła wiele razy moja mama. Nadal ja robi, bo my ja uwielbiamy. Sama rzadziej robię w domy surówki, nie że nie lubimy, raczej z braku czasu. 
Jednak niedziela jest dniem kiedy lubię zrobić coś innego, coś na co na tygodniu po prostu nie mam czasu. 



 Składniki:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 1 duże słodkie jabłko
  • 1 duża czerwona cebula (może być biała:)
  • oliwa, cukier do smaku

Kapustę lekko odcisnąć (jeśli jest kwaśna wypłukać w zimnej wodzie), pokroić drobno. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w cienkie piórka i na mniejsze kawałki. Wymieszać z kapustą. Doprawić oliwą i cukrem, podawać do obiadu.




Smacznego:)

Komentarze

  1. I ja uwielbiam taką surówkę:) A zdjęcia śliczne i magiczne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsiejsza jak to mówiły kiedyś moje dzieci:)

      Usuń
  2. muszę spróbować dodatku jabłka, bo tak nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba koniecznie, zupełnie inny smak:) Winny!:)

      Usuń
  3. Uwielbiam! U nas jest bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie smaków, będę musiał wypróbować jak to smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie:) dziekuję za odwiedziny!:) Zostań na dłużej:))

      Usuń
  5. Realmente exquisito me encanta tiene un aspecto perfecto y delicioso,abrazos y abrazos.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz:) Pozdrawiam!:)

      Usuń
  6. Uwielbiam!
    PS. Przepiękne zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia