Od kiedy poznałam Anetkę (moją sąsiadkę) ciągle dowiaduję się o nowych potrawach, jakich nie miałam okazji jeszcze skosztować, a jakie można przygotować praktycznie ze wszystkiego.
Makaron z kukurydzą, czy właśnie zalewajka to jedne z wielu jakie już wypróbowałam, ale jeszcze się nimi z Wami nie podzieliłam. Przygotowuje się je bardzo szybko, a są bardzo smaczne, sycące i bardzo zdrowe.
Zalewajkę już robiłam kilka razy, ale zawsze z kiełbaską, i ziemniakami, ostatnio naszło mnie na danie z grochu i na tą właśnie zupę.
Pokombinowałam i zrobiłam dwa w jednym:)
Wyszło wspaniale:)
Składniki:
- 200 g. żółtego grochu
- 5 średnich ziemniaków
- 2 litry rosołu
- majeranek
- pieprz i sól do smaku
- żurek Winiary
Przygotowanie:
Groch wypłukać, wrzucić do gotującego się rosołu. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do grochu.
Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać rozprowadzony w 1/2 litra zimnej wody żurek, gotować ok. 10 minut, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Jeśli lubicie żurek z kiełbaską, możecie ją wcześniej usmażyć w drobnych kawałeczkach i dodać do zalewajki, będzie bardziej treściwa:)
Podawać z chlebem
Smacznego:)
U mnie w domu do dziś robi się zalewajkę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zalewajkę! Najlepsza jest ta, którą gotuje dziadek :))
OdpowiedzUsuńu mnie w domu gotuje sie zalewajkę praktycznie codziennie przez okres zimowy, ja sama gotuję ją raz na jakiś czas bo można się od niej uzależnić i robimy to za płynnym żurze a nie tym w proszku ;)
OdpowiedzUsuń