Przejdź do głównej zawartości

Babka drożdżowa z daktylami




 babka drożdżowa





Składniki:
  • 50 dag mąki 
  • 20 dag cukru 
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 litra mleka
  • 5 żółtek
  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szkl. oleju z orzechów włoskich
  • bakalie (suszone morele, daktyle pokrojone w drobna kostkę)

babka drożdżowa


Wykonanie:
Ciasto drożdżowe robimy przez przygotowanie rozczynu z drożdży rozpuszczonych w dwóch łyżkach cukru, 100ml mleka i 50g mąki (ma mieć gęstość śmietany). Następnie w dużej głębokiej misce ucieramy żółtka do białości z cukrem. Do powstałej masy dodajemy wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki. Na końcu wlewamy margarynę i olej, oraz dodajemy bakalie, chwilę wyrabiamy, wyrównujemy powierzchnię przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i grysikiem, odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ładnie wyrośnie wkładamy do pieca i pieczemy w temp. ok. 180 stopni C ok. 55 min. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. 


 
babka drożdżowa

Komentarze

  1. ale cudna baba!
    ja robiłam same piaskowe w tym roku, żadnej drożdżowej niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz zrobić tą:) Smak zupełnie inny niż piaskowej:) Polecam:)

      Usuń
  2. piękna! aż żal rozkrawać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Etam:) wcale nie żal:) się zje, sie upiecze kolejne:)

      Usuń
  3. Cudowna babka, tak puszyście wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest puszysta, sekret tkwi we wrobieniu do ciasta tłuszczu:) Polecam Paulinka !:)))

      Usuń
  4. Chyba już bardziej ta baba nie mogła wyrosnąć. Mam nadzieje że i mi w te święta taka wyjdzie:) Twoją wygląda wzorcowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam nadzieję, że wyrośnie, ja dziś upieklam kolejne dwie, i są równie wysokie:) Polecam, przepis sprawdzony wielokrotnie:)

      Usuń
  5. czy ta babka wyjdzie w tradycyjnej formie babkowej? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wyjdzie, zarówno w tej z kominem, jak i bez. To porcja na dużą babkę.

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia