Przejdź do głównej zawartości

Krem pomarańczowy

krem pomarańczowy

Krem pomarańczowy (orange curd)

Dziś krótki wpis przedstawiający szalenie popularny krem o nazwie Lemon curd.


U mnie jest dziś orange curd, choć zrobiłam oba. Cytrynowy pokażę Wam w innym terminie, a zaraz po nim znana Wam już roladę omletową z dodatkiem Lemon curd.


Orange curd

Przepis podpatrzony u Dorotki Świątkowskiej z moimi zmianami

Składniki na 1/2 l. kremu

  • 3 duże pomarańcze
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1 duża łyżka oleju z pestek winogron
  •  
Wykonanie

Pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z nich skórkę, ale tylko pomarańczową. Nie należy ścierać białej błony, bo jest gorzka. Przełożyć otarte skórki  do wysokiego garnka i wycisnąć do nich sok z pomarańczy. Dodać cukier żółtka, całe jaja i mąkę. Dokładnie rozmiksować mikserem i nastawić do zagotowania. Cały czas należy mieszać mieszankę. Kiedy się zagotuje zestawić z ognia i dodać olej. Dokładnie zmiksować. Zagotować momencik i przelać do słoika. 
Tak przygotowany krem można przechowywać do tygodnia czasu. 
Mój zostanie zużyty do torciku:) 
Przepis już wkrótce, bo nawet go jeszcze nie upiekłam;)

 

lemon curd


Smacznego:)

Komentarze

  1. Tyle o nim słyszałam, a jeszcze nie robiłam. Wygląda przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje :) z pomarańczy nie robiłam, za to cytrynowy i z mango mam już za sobą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam - pycha!
    Śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy on ma taki kolor bez dodatku barwników?Jaką ma mieć konsystencję?Zrobiłam z przepisu Doroty z masłem i jest chyba za rzadki, jak wyleję na sernik to będzie ciekł po bokach....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak taki kolor wyszedł bez dodatku barwnika. Jeśli jest za rzadki, to może podgrzej i dodaj odrobinę żelatyny rozpuszczonej w wodzie. ratuj, bo szkoda :) .

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia