Szukaj na blogu

poniedziałek, 11 marca 2013

Sałatka z sosem jogurtowym

Kilka dni temu otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy, i shaker. Olej bardzo smaczny, a shaker rewelacyjny:) 
Robi czary mary;) 



do przygotowywania dipów i sosów do sałatek i nie tylko.

Olej wykorzystałam już dwa razy. Na co dzień w kuchni często stosuje właśnie olej rzepakowy, bo uważam tak samo jak producent, że jest źródłem wielu witamin i posiada wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu.
Możliwość testowania otrzymałam za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie

Oto kilka danych na temat produktu, jakie podaje producent.

 
Olej rzepakowy z powodzeniem zastępuje oliwę z oliwek w lekkich sałatkach ze świeżych warzyw, które już za chwilę pojawią się na naszych stołach. Dzięki swoim właściwościom nie tylko wydobywa naturalny smak i aromat sałatki ale także jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Olej rzepakowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien stać się stałym elementem naszej diety, ponieważ:

  • ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych,
  • zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek,
  • zawiera też cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ,
  • ułatwia wchłanianie witamin zawartych w tłuszczach,
  • stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A,
  • łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne.
Źródło
    sałatka z soczewica zieloną


Przepis na sałatkę z sosem jogurtowym

  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 5 jaj (ugotowanych)
  • 2 pomidory
  • 1 mały por (sparzony) 
  • 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
 Pomidory pokroić w kostkę, kukurydze i soczewice odcedzić, dodać do sałaty, i pomidorów. Dodać pokrojone w ćwiartki jajka i resztę składników.
 
Sos:
  • 1 mały kubek jogurtu
  • 1/4 szkl oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
  • listki świeżego tymianku
 
Umieścić składniki w shakerze i zamieszać.
Sałatkę polać sosem przed samym podaniem. 
Smacznego:)  
  

3 komentarze:

  1. Olej rzepakowy można podawać już małym dzieciom, takim od 6 miesiąca życia. Mało tego - wręcz należy to robić, bo omega-3 wpływa na rozwój jego mózgu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sos świetnie nadaje się do sałatki z kapusty pekińskiej. Aby go urozmaicić dodałam łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy i posiekany koperek. Wyszło dobre.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodałam do sosu posiekany koperek, łyżkę miodu i łyżeczkę musztardy. Wyszło bardzo dobre i trochę urozmaiciło smakowo sałatkę.

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola