Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z sosem jogurtowym

Kilka dni temu otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy, i shaker. Olej bardzo smaczny, a shaker rewelacyjny:) 
Robi czary mary;) 



do przygotowywania dipów i sosów do sałatek i nie tylko.

Olej wykorzystałam już dwa razy. Na co dzień w kuchni często stosuje właśnie olej rzepakowy, bo uważam tak samo jak producent, że jest źródłem wielu witamin i posiada wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu.
Możliwość testowania otrzymałam za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie

Oto kilka danych na temat produktu, jakie podaje producent.

 
Olej rzepakowy z powodzeniem zastępuje oliwę z oliwek w lekkich sałatkach ze świeżych warzyw, które już za chwilę pojawią się na naszych stołach. Dzięki swoim właściwościom nie tylko wydobywa naturalny smak i aromat sałatki ale także jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Olej rzepakowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien stać się stałym elementem naszej diety, ponieważ:

  • ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych,
  • zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek,
  • zawiera też cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ,
  • ułatwia wchłanianie witamin zawartych w tłuszczach,
  • stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A,
  • łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne.
Źródło
    sałatka z soczewica zieloną


Przepis na sałatkę z sosem jogurtowym

  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 5 jaj (ugotowanych)
  • 2 pomidory
  • 1 mały por (sparzony) 
  • 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
 Pomidory pokroić w kostkę, kukurydze i soczewice odcedzić, dodać do sałaty, i pomidorów. Dodać pokrojone w ćwiartki jajka i resztę składników.
 
Sos:
  • 1 mały kubek jogurtu
  • 1/4 szkl oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
  • listki świeżego tymianku
 
Umieścić składniki w shakerze i zamieszać.
Sałatkę polać sosem przed samym podaniem. 
Smacznego:)  
  

Komentarze

  1. Olej rzepakowy można podawać już małym dzieciom, takim od 6 miesiąca życia. Mało tego - wręcz należy to robić, bo omega-3 wpływa na rozwój jego mózgu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sos świetnie nadaje się do sałatki z kapusty pekińskiej. Aby go urozmaicić dodałam łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy i posiekany koperek. Wyszło dobre.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodałam do sosu posiekany koperek, łyżkę miodu i łyżeczkę musztardy. Wyszło bardzo dobre i trochę urozmaiciło smakowo sałatkę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia