Pierwsze ciasto z fasoli jakie wykonałam, ale...
Dużo słyszałam o takim cieście, ale wszystkie jakie widziałam były ciemne jak ciasto kakaowe, czekoladowe... hmm
Mój torcik ma środek lekko fioletowy;) Tym razem nie dodałam do niego żadnego barwnika. Kolor powstał dzięki fasoli czerwonej . Owy tort nie zawiera mąki pszennej, więc śmiało mogą go spożywać alergicy.
Składniki:
na biszkopty:
- 300 g fasoli czerwonej
- 12 wiejskich jaj(rozdzielonych)
- 300g cukru
- 5 dag bułki tartej
Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia odlać wodę i ugotować fasolę do miękkości. Odcedzić i wystudzić. Przetrzeć przez gęste sito, albo tak jak ja to zrobiłam zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli. Do utartych żółtek dodać fasolę i pianę. Delikatnie wymieszać i rozdzielić na trzy tortownice o średnicy 22 cm. Można upiec w dwóch, rozdzielając jedna część do jednej, a dwie do drugiej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 min. Wystudzić. Jeśli piekliśmy w dwóch tortownicach wyższy krążek przeciąć na dwa.
Masa czekoladowa:
- 1/2 l mleka
- 1 kostka masła
- 5 łyżek cukru
- 1 czekolada gorzka 90% kakao
- 2 budynie wanilinowe
Połowę mleka zagotować, w pozostałej części rozprowadzić budyń i cukier. Wlać do mleka i ugotować gęsty budyń.
Masło utrzeć na pulchną masę, dodać po łyżce zimny budyń i utrzeć na puch.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Zimną wlać do masy i zamieszać do połączenia składników.
Poncz:
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 torebka mocnej herbaty
- 4 łyżki cukru
- 1 kieliszek wódki
Herbatę zaparzyć wrzątkiem, osłodzić. Po całkowitym wystudzeniu dodać wódkę. Każdy krążek ciasta nasączyć i przekładać masą. Resztą masy obłożyć wierzch i boki tortu. Dodatkowo można ozdobić czekoladą :)
Smacznego:)))
Super wygląda. Lubię ciasta z fasoli. A ta czekoladowa ozdoba jest wspaniała!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńniesamowita dekoracja... gratuluję zdolności
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo:)
UsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję:)))
Usuńfantastycznie udekorowany :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, ciesze się, ze się podoba:)
UsuńArcydzieło!
OdpowiedzUsuńmoże arcydzieło to za dużo powiedziane, ale robi efekt:) Dziękuje za miły komentarz:)
Usuńmistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuńzachwyciłaś mnie tym tortem:)
pozdrawiam Cię serdecznie i wiosennie:D!
Dziękuję:)
UsuńPrzecudowny :))) Dekoracja piękna :)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że sie podoba:)
UsuńPomysł i dekoracja super!
OdpowiedzUsuńMam skojarzenie, że czekoladę wylałaś na folię bombelkową i tak powstało to cudo :)
:) Dekoracja prosta, aczkolwiek wymaga trochę wprawy:) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz:)
UsuńPiękny! Taki elegancki i ta obręcz z czekolady... Joleczka - zazdroszczę talentu, oj zazdroszczę!
OdpowiedzUsuńDziękuję za ciepły komentarz Ewuś:)
Usuńślicznie wygląda:) rewelacyjna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńMiło mi:) Dziękuję:)
UsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńDziekuję:)
Usuńtego jeszcze nie grali, heehe, super wygląda!
OdpowiedzUsuńGdzieś tam grali, ale nie jako obręcz do tortu:)
UsuńMiło mi:) Pozdrawiam i dziekuję:)
OdpowiedzUsuńFascynujący przepis :)
OdpowiedzUsuńA dekoracja cudna!