Przejdź do głównej zawartości

Syrop z fiołków

Mój pierwszy syrop fiołkowy, piękny wrzosowy kolor. 
Słodki a zarazem lekko kwaśny... 
Wykonanie bardzo proste!
Smak fiołkowy, z nutka cytrynową...


syrop z fiołków




Składniki:

  • 300 g kwiatów fiołka 
  • 1 i 1/2 szklanki  wrzącej wody
  • 1 cytryna

Dodatkowo:

  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody


syrop z fiołków


 Wykonanie

Kwiaty wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do garnka, dodać pokrojoną na ćwiartki cytrynę ze skórką i zalać wrząca wodą. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić do innego naczynia. Odcisnąć kwiaty i cytrynę, aby oddać cały sok do syropu.

Wodę z cukrem zagotować i gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Kiedy syrop zgęstnieje dolać sok fiołkowy i gotować  ok 20-30 min. na wolnym ogniu, do lekkiego zgęstnienia.

Syrop jest bardzo słodki i ma piękny wrzosowy kolor. Można użyć go do dekoracji, albo słodzenia napojów. Można też przyrządzić z niego galaretkę.

Smacznego:)

Komentarze

  1. o kurcze, w zyciu nie wpadłabym na taki pomysł!!!! super ten syrop, a jakie zdjęcia....:) tylko jak zebrac 300 g fiołków ? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zebrać bez problemu tylko trzeba znaleźć odpowiednie miejsce:) Ja takie mam:)

      Usuń
  2. A u mnie nigdzie nie a fiołków :( A chętnie naważyłabym sobie taki syropek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszczę fiołkowego wysypu, u mnie nie wiem gdzie ich nawet szukać;( Piękne cuda potworzyłaś z tych ślicznych kwiatków, czekam na ich wykorzystanie w kuchni! Miłej Majówki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewcia, fiołki jeszcze są, ale mi czasu brakuje na ich przetwarzanie więc juz nawet nie zrywam, jeszcze jeden tor chodzi mi po głowie, więc moze sie skuszę:) Pozdrawiam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia