Ten tort to poezja smaku.
Moja wariacja Tortu Szwarcwaldzki.
Wilgotne czekoladowe ciasto, delikatna masa śmietanowa i poncz z syropu z malin z malinami...
Składniki na tortownicę 22 cm
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Moja wariacja Tortu Szwarcwaldzki.
Wilgotne czekoladowe ciasto, delikatna masa śmietanowa i poncz z syropu z malin z malinami...
Składniki na tortownicę 22 cm
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 6 dużych jaj
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Miękkie masło utrzeć z ciepłą, ale nie gorąca czekoladą na gładka masę. Stopniowo dodawać żółtka i cukier cały czas ubijając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z solą i dodać delikatnie mieszając do masy czekoladowe. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na 40 min.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przeciąć na trzy krążki.
Masa:
- 330 ml śmietany 18%
- 330 ml śmietany 12%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody (zgodnie z opisem na opakowaniu). Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno (chwilę to potrwa, ale się ubije). Do ubitej śmietany dolewać stopniowo żelatynę ciągle mieszając.
Poncz:
- 1 słoiczek syropu z malin razem z malinami
Biszkopty składać w tortownicy!
Każdy biszkopt nasączyć syropem i rozłożyć na nich malinki.
Przełożenie:
Biszkopt spodni nasączony syropem, masa śmietanowa, nasączony biszkopt masa śmietanową. Przykryć biszkoptem i wstawić do lodówki.
Polewa:
- 100g czekolady gorzkiej
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szkl mleka
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do niej masło i wymieszać na gładka konsystencję. Gdyby się rozwarstwiła, co może się zdarzyć. Dolewać po odrobinie zimnego mleka energicznie mieszając. Przestudzić. Wyjąć z lodówki tortownicę. Wykroić z niej tort i przełożyć na paterę, Poczynając od środka wylewać cienkim strumieniem polewę rozprowadzając ją na boki aby lekko ściekała. Udekorować kleksami ze śmietany, naciąć delikatnie nożem ślady do krojenia.
Inspiracja biszkoptu: Moje Wypieki
Smacznego:)
piękny. wygląda trochę jak tort - wzetka. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńCudowny tort! :)
OdpowiedzUsuń:) Był wspaniały:)
UsuńZachwycajacy tort,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem ciacha :) a ta polewa ... cudo
OdpowiedzUsuńPolewa najlepsza z najlepszych:) Dziękuję:)
UsuńPrześliczny i baaaaaardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńDziękuję Mariko:)
UsuńPysznie czekoladowy, ostatnio w lidlu znalazłam czekoladę właśnie na polewę do ciast, pycha, miałam do eklerów :)
OdpowiedzUsuńDo tej polewy każda gorzka czekolada się nada:)
Usuń