Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiane z bakaliami i czekoladą

Obiecany przepis na ciasteczka owsiane jakie piekłam z dziećmi na Warsztatach Kulinarnych na Skansenie w Kolbuszowej.


Kuchnia prababci prezentuje:)





Składniki na bardzo dużą porcję:

  • 600g masła
  • 330g mąki pszennej
  • 300g cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki  cukru waniliowego
  • 600g płatków owsianych i jęczmiennych (mieszanka)
  • 100g słonecznika
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g  orzechów laskowych
  • 100g daktyli bez pestek
  • 300g rodzynek
  • 100g pestek dyni
  • 200g gorzkiej czekolady

Mało utrzeć z cukrem, dodawać pozostałe składniki do uzyskania konsystencji zwartej masy. Jeśli masa będzie za rzadka należy dodać więcej mąki i płatków owsianych. Masa będzie się ładnie formować w kulki i po położeniu na blaszkę należy ja lekko zgnieść. Piec przez ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni C.

Jak widzicie samych dodatków jest 1500g. możecie je dowolnie zastępować sezamem, wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca, pistacjami, co tylko wpadnie Wam do głowy. Te ciasteczka z każdym dodatkiem wyjdą pysznie. Z braku czasu nie prażyliśmy orzechów, i pestek, ale jeśli będziecie robić ciasteczka w domu, polecam wysypać je na patelnię i lekko uprażyć. Będą smaczniejsze. Choć naprawdę te ciasteczka były idealne.

Znikają z talerzy jeszcze ciepłe.
Najlepsze jakie jadłam:)
Pewnie dlatego, że zrobiły je małe rączki dzielnych dzieci:)










Produkt gotowy do wyjadania:)





Na kolejnych zajęciach będziemy piec amoniaczki:) Zapraszam:)

Komentarze

  1. wspaniałe:)
    kochamy owsiane ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka są rewelacyjne, ja tez bardzo lubię, ale nie zawsze wszystkie są pyszne, te były idealne:)

      Usuń
  2. Pełne wszystkiego co dobre, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciastka pełne wspaniałych dodatków, pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia