Przejdź do głównej zawartości

Sernik z musem z jagód

Bardzo lubię eksperymentować z ciastami...


kilka tygodni temu moja bratowa poczęstowała mnie sernikiem z galaretką. Pierwszy raz jadłam takie ciasto. Nie mówię tu o serniku na zimno, ale o takim pieczonym.


 
Zapamiętałam ten smak i nie powiem, wygląd równiez mnie zachwycił:)
Kiedy Ewa z bloga Moje Twory Przetwory wspomniała mi o serniku z musem owocowym postanowiłam zrobić coś z tymi dwoma pomysłami i powstało to ciasto:)

Całkowicie moje... wyborne, oszałamiająco zaskakujące w smaku i o nie codziennym aromacie:)

A oto przepis!


Spód kruchy:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić. Zbić w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć rozłożyć na  blaszce ok. 30x40 cm , po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni   na 20 min.



W tym czasie przygotować ciasto serowe:

  • 1 kg sera (zmielić)
  • 8 jaj
  • 1 laska wanilii
  • 40 dag cukru pudru
  • 200g masła
  • 4 łyżki  kaszy manny 
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie ziarenka z jednej laski wanilii.  Delikatnie mieszając dodawać po łyżce sera, kaszy manny i piany z białek, aż do wyczerpania składników. Wyjąć blaszkę z ciastem z piekarnika i wlać ser.
Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić.



Po całkowitym wystudzeniu sernika przygotować mus z jagód.

  • 1 litr jagód
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
Żelatynę i galaretkę wymieszać. Rozpuścić w 300 ml. wrzącej wody. Jagody zmiksować blenderem lub bardzo drobno rozgnieść widelcem.  Dodać do nich rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę. Chwile miksować, aby się lekko zapieniło. Wylać na zimny sernik i wstawić na ok. 3 godziny do lodówki.




Smacznego:)

Komentarze

  1. Pysznie wygląda! Faktycznie pieczony sernik z galaretką brzmi intrygująco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, fantastyczna propozycja :]
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudnie wygląda:) nie ma to jak dobry serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio ciągnie mnie do serników, więc z pewnością spróbuję :) Wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie podziel się efektem:) Pozdrawiam:0

      Usuń
  5. wygląda rewelacyjnie:) świetny pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno wypróbuję ten przepis lada dzień! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być bardzo interesujący smak. Koniecznie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładnie wygląda, a jego zjedzenie na pewno dobrze wpłynie na nasze zdrowie - jagody znane są przecież ze swoich dobrych zdrowotnych właściwości.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia