Szukaj na blogu

poniedziałek, 15 lipca 2013

W Kuchni Prababci - Warsztaty Kulinarne dla Dzieci - Relacja

ja mieszam, dzieci dodają bakalie:)
W ubiegłą sobotę miałam przyjemność spędzić milo czas w gronie  dzieci, które zgłosiły się na Warsztaty Kulinarne jakie prowadziłam.
Jest mi bardzo miło, że w zajęciach wzięły udział dzieci nie tylko z Kolbuszowej i okolic, ale nawet z Rzeszowa, czy Krakowa:)



Wszystkie dzieciaki spisały się świetnie, w ciągu dwóch zaplanowanych godzin udało nam się zrobić wszystko to, co zaplanowaliśmy wraz z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. 
Dzieci samodzielnie przygotowały ciasteczka owsiane, syrop z jagód i lemoniadę. Jedynie w niektórych momentach potrzebowały pomocy mojej, pani Reginy i rodziców.

Małe rączki bardzo sprytnie nakładały owoce do słoiczków, zakładały serwetki i wiązały sznureczki.
Same, w makutrze ucierały masło z cukrem, mieszały z bakaliami i lepiły kule z ciasta, ktore potem upiekliśmy i zjedliśmy ze smakiem.
Same też obrały cytryny, pomarańcze, pokroiły na plasterki i wycisnęły sok na lemoniadę.
Nauczyły się wielu przydatnych rzeczy i były bardzo aktywne. Cudowne doświadczenie.
Przepis na syrop z jagód już jest na blogu, natomiast ten na lemoniadę, oraz ciasteczka pojawi się kolejno jutro i we wtorek. W pierwszej kolejności na ciasteczka. 
Zapraszam więc do odwiedzania bloga, a wszystkich chętnych do zapisów na kolejne spotkanie z cyklu "w Kuchni Prababci" Zapisać można się pod numerem telefonu muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
Tu można zapoznać się z planem kolejnych zajęć:) 
Ilość miejsc ograniczona, więc nie zwlekajcie:)

A oto galeria zdjęć potwierdzająca zaangażowanie dzieci i to co zrobiliśmy:) 



składniki na wszystkie smaczne posiłki
Stół jeszcze pełen produktów

troszkę trzeba pomóc małym kucharzom


z zapałem kroiliśmy bakalie i czekoladę:) 

Wyciskanie soku z owoców cytrusowych

upieczone ciasteczka owsiane

Zakręcanie za pasteryzowanych słoiczków z jagodami



tworzenie ciasteczek

tworzenie ciasteczek


Lemoniada cytrynowo pomarańczowa z listkami mięty


syrop z jagód

3 komentarze:

  1. Wspaniałe, dobrze przygotowane warsztaty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję! Świetny pomysł, organizacja, no i Prowadząca pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola