Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z brzoskwiniami

Propozycja nie do odrzucenia dla tych, którzy lubią rozpływające się w ustach ciasta drożdżowe.





Inspiracja Alinka, choć przepis wykombinowałam sama:) Ułożenie ciasta w opisie Alinki bardzo przypadło mi do gustu.


Składniki:

  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • 200g cukru pudru
  • 1/4 kostki masła (rozpuścić i wystudzić)
  • 1/4 szklanki oleju
  • brzoskwinie 6 dużych sztuk 

Mleko podgrzać ( ma być bardzo ciepłe, ale nie gorące). Z białek ubić pianę. Rozpuścić w 1/2 szklanki mleka drożdże z 1 łyżką cukru pudru, dodać 3 łyżki maki i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie przelać do wcześniej przygotowanej miski z przesianą mąką. Dodać żółtka, cukier i sól. Wymieszać, dodać mleko, i pianę z białek. Wyrobić ciasto pod koniec wyrabiania partiami dodać masło zmieszane z olejem. Wyrabiać ciasto na gładko. Im więcej pęcherzyków powietrza w nim powstanie, tym będzie pulchniejsze.
Zostawić ciasto pod ściereczką aż dwukrotnie zwiększy swoją powierzchnię. 



Wyłożyć całość na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na 12 części. Każdą z nich lekko rozpłaszczyć w ręce, kłaść połowę brzoskwini i zlepiać brzegi formując w kulę. Drożdżówki układać w odstępach 1 cm od siebie na blaszce do pieczenia ciasta w rzędach po cztery. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 25-30 minut. 

Smacznego:)

Komentarze

  1. Na drożdżówkę to ja zawsze się skuszę ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne:) bardzo lubię domowe drożdżówki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je uwielbiam, ale zanim zaczęłam, je robić taj jak te nie zawsze na drugi dzień były smaczne:)

      Usuń
  3. Drożdżówki bardzo kuszące na twoich zdjęciach,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawda, że takie pieczenie drożdżówek jest fajne?:) Przy takiej technice układania drożdżówki podczas pieczenia nie wysuszają się nad to:) Twoje są piękne i wierzę, że rozpływają się w ustach:) Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O ja! Uwielbiam domowe drożdżówki, a te wyglądają bosko! Takie puszyste jak chmurka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Podsumowując propozycja w sam raz dla mnie!;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia