Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki róże z kokilek


Uwielbiam takie bułeczki!
Nie dość, że piękne, to jeszcze smakują rewelacyjnie.


Przepis na ciasto już znacie. Jest bardzo podobny jak ten na strucle z makiem (KLIK). Jedyne co je różni, to masło, jakie dodałam tu do ciasta podczas końcowego etapu wyrabiania. Potrzebujemy na taką ilość jak w przepisie ok. 200g płynnego (zimnego).
Z podanej porcji wyjdzie ok. 20 sztuk bułeczek.

Drożdżówki różyczki

Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnice i wałkujemy.
Kokilki smarujemy masłem. Z ciasta wycinamy szeroką szklanką krążki i składamy po trzy-cztery zakładając je tak, aby jedno zachodziło na drugie na ok. 1 cm. Smarujemy marmoladą, ale tylko środkiem przez całą długość utworzonego paska. Zwijamy jak roladkę i wkładamy do kokilki, tak, aby jedna z powstałych na końcach różyczek znalazła się na górze.

Drożdżówki różyczki

 Kokilki z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut.  Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone. Zjadamy kiedy chcemy, ciepłe albo zimne, ale najlepiej smakują lekko ciepłe:)


Smacznego Kochani:)

Komentarze

  1. ooo, drożdżówka z kokilki brzmi ciekawie! i wygląda bardzo, bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Madziu, jak wygląda tak smakuje:) Prostota i elegancja:)

      Usuń
  2. Fantastyczne :) Tak śliczne, że aż szkoda jeść...

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze! Chętnie bym taką jedną porwała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam! czy mogę upiec te bułeczki w formie do muffinek? są cudne, a blog wspaniały!pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec w formie do muffinek, ale proszę wycinać koła z literatki, ewentualnie od tradycyjnej szklanki max 8 cm średnica, i składać max po trzy krążki, inaczej wypłyną .

      Usuń
  5. dzięki za szybką odpowiedz, po upieczeniu podzielę się wrażeniami!rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  6. przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, upiekłam w formie muffinek, wyszły pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia