Szukaj na blogu

środa, 9 października 2013

Rolada kajmakowa z czekoladą i bakaliami


rolada kajmakowa

Rolada brzoskwiniowa z dekoracją z czekolady bardzo Wam się podobała wiec może i ta przypadnie do gustu. Dla tych, którzy lubią karmel, kajmak, masę krówkową będzie idealna!



Rolada kajmakowa bo o niej jest ten wpis powstała spontanicznie. Mój syn, który wprost zakochany jest w TYCH tarteletkach prosił o ich przygotowanie, a ja postanowiłam zaserwować mu inne smaki, oraz poszerzyć domowe menu słodkości i skonstruowałam to cudo:)



Bardzo aromatyczna, delikatna z wyraźną nuta najróżniejszych orzeszków:)
Zapraszam na roladę kajmakową.

Przepis na 2 sztuki

Biszkopt:

  •   10 jaj
  •   10 łyżek mąki
  •   10 łyżek cukru
  •   1 łyżeczka proszku do pieczenia
     
 Z białek ubić pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, następnie make z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dwie duże wyłożone papierem do pieczenia blachy od piekarnika, włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec ok. 40 min.

Po upieczeniu należny roladę  zdjąć z papieru do pieczenia i na wilgotnej ściereczce (razem ze ściereczką)  zwinąć w rulon. Tak zawiniętą roladę zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Tuz przed nakładaniem masy rozwijamy i nakładamy krem.


Masa I

  • 1 puszka masy krówkowej (Gostyń!)
  • 1 kostka masła

Składniki utrzeć

Masa II

Masa:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku (wystudzić)
  • 1/2 MasyI
  • 2 łyzki orzechów włoskich
  • 2 łyżki fistaszków niesolonych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Orzechy i pestki uprażyć na patelni, wystudzone orzechy posiekać na drobne kawałki. Czekolade również posiekać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i wystudzona żelatynę. Następnie dodać masę krówkową. Ubijać chwilkę. Wmieszać czekoladę.

Rozwinąć rolady nałożyć na obie masę I i równo rozsmarować. Posypać na całości równomiernie orzachy. Wyłożyć masę II  (odłożyć 4 łyżki). Zwinąć rolady i wstawić do lodówki na 1 godzinę. 
po tym czasie rozsmarować na wierzchu pozostałą masę i udekorować pałeczkami z czekolady i cząstkami figi.

Takie czekoladki możecie zrobić sami. pamiętajcie, aby nie wyrzucać opakowań po czekoladkach:) czasem się przydają jak mi te po "kocich języczkach". Sposób zrobienia takich czekoladowych ozdób lub po prostu czekoladek znajdziecie TU.




Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Zachwycająca :) I te smaki - coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Miło mi:) Ja uwielbiam takie smaki więc chciałam abyście i wy mogli zakosztować:)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne! Slinka aż cieknie! Zapraszam do wspólnego gotowania umnie na blogu

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna! i ta dekoracja figowa bardzo do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola