Do Walentynek jeszcze daleko, daleko, ale przed nami słynne
Andrzejki i Święta Bożego Narodzenia.
Zresztą na takie serduszko nie potrzeba specjalnych okazji, aby je zrobić.
Choć moje było na szczególną okazję, bo 16-ste urodziny bardzo sympatycznej Nikoli.
Serduszko pieczone było w prostokątnej formie i wycinane formą do tortu serca. Miałam tylko jedną taką foremkę, a blatów potrzebowałam pięć.
Składniki na średnie serduszko
Składniki na biszkopt:
- 8 jaj
- 1 1/2 szkl. cukru
- 1 1/2 szkl. mąki
- 4 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka esencji waniliowej
Do wysokiej miski wbijamy białka i
ubijamy mikserem bądź trzepaczką na sztywną pianę (powinna być tak
sztywna, żeby po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadła). Następnie
dodajemy cukier i nadal ubijamy kilka minut. Kolejne czynności
obowiązkowo wykonujemy drewnianą łyżką.
Dodajemy żółtka i
delikatnie mieszamy z białkami zagarniając masę od dołu ku górze,
aż powstanie jednolita, masa. Następnie dodajemy po łyżce mąki
zmieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Bardzo
delikatnie w podobny sposób jak żółtka mieszamy. Dodajemy esencje
waniliową, oraz wymieszaną wodę z octem. Delikatnie mieszamy i
przekładamy masę do dwóch prostokątnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Po ok. 10 minutach
zmniejszamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut do
suchego patyczka.
Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty. Z blatów foremką wycinamy serca (5 sztuk) Trzeba sztukować, ale wyjdą spokojnie, ciasto które zostanie suszymy jak bułki, przyda się do bajaderek. Można tez upiec w tortownicy serce, ale to wymaga podzielenia ciasta na porcje (każdą trzeba zrobić osobno) i pieczenie trzy razy. A tak mamy za jednym razem upieczone.
Serca poskładać i ściąć od góry tak, aby powstało wypukłe serduszko, okruszki dodać do resztek z biszkoptu.
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 7 łyżek cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (rozpuścić w kąpieli wodnej)
- 3 wafelki prince polo
- 250g masła
- 2 kieliszki wódki
Odlać 1 szklankę mleka i rozpuścić w niej budyń i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budyń i ugotować. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać budyń i zimną czekoladę i wódkę. Wafelki pokruszyć i dodać do masy.
Poncz:
1 torebka herbaty na 300 ml wrzątku- zrobić mocny napar dodać 3 łyżki cukru i wystudzić. Do zimnego dodać 2 kieliszki wódki.
Każdy biszkopt nasączyć ponczem. składać nakładając po 2 łyzki masy, a na ostatnią warstwe jedną. Całość pokryć masą która została. Wyrównać.
Masa cukrowa:
500g gotowej lub domowej masy cukrowej zabarwić na czerwony kolor, rozwałkować i pokryć serduszko dokładnie wyrównując kształt. Z pozostałej masy zrobić napisy.
Moja rada:
Tort z masa cukrowa nie może leżeć w wilgotnym pomieszczeniu, bo będzie się kleił, a masa się rozpłynie.
Smacznego! :)
piękny tort:)
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie :)
Usuńto serce jest niesamowite, pełne miłości. Cudnie wyszło! podoba mi się przepis na masę i porywam go do siebie
OdpowiedzUsuńTakie właśnie było:)
UsuńAle uroczy :)
OdpowiedzUsuń:) Mnie też zachwyciło w efekcie końcowym :)
UsuńPrzepiękne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż się pięknie błyszczy! Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję! :)
UsuńPiękny! wszystkie Twoje prace są niezwykle estetyczne, dopracowane i piękne!
OdpowiedzUsuńZdradzisz jak zrobiłaś efekt takiego połysku na masie cukrowej ?
Madziu wyślij do mnie maila:) Twoje prace tez są piękne, powymieniamy się doświadczeniami:) Pozdrawiam
Usuń