Przejdź do głównej zawartości

Likier miętowy - zielony ;)


Kolejna propozycja domowego likieru:)


Na 0.7 litra gotowego płynu potrzebujemy:


  • 1/2 litra mleka skondensowanego z kartonu
  • 1/2 szklanki wody
  • 200g landrynek miętowych (nie lodowych)
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • 1/2 szklanki cukru Diamant

Wodę i cukierki podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą. Wystudzić.
Dodać mleko i cukier, zmiksować (najlepiej blenderem w wysokim garnku) następnie dodać spirytus.
Wymieszać i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.


Prosty, szybki i tani domowy likierek! Nie ma nic lepszego.
W moim likierku jest odrobina barwnika, bo chciałam mieć zielony:) Jeśli nie chcecie dodawać barwnika nie dajcie, lecz kolor likieru będzie bardzo blady.

Smacznego:)

Uwaga!
Po dwóch dniach od zrobienia likieru postanowiłam go skosztować i stwierdzam, że jest bardzo słodki i bardzo miętowy. Ilość mięty mi akurat odpowiada, ale dominuje więc jeśli chcecie mieć mniej miętowy zmniejszcie ilość cukierków do 150 g. Cukru też można dać mniej czyli 1/4 szklanki.


Zapraszam również na na likierki

KOKOSOWY
http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/12/likier-kokosowy-kto-by-pomysla.html

KUKUŁKOWY
http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2013/12/likier-kukukowy-idealny.html

Tu proporcje są idealne.

Likier bierze udział w akcji



ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3

Komentarze

  1. przyznam, że pierwszy raz spotykam się z podobną propozycją, intrygująca:)

    OdpowiedzUsuń
  2. C U D O W N Y KOLOR !!! :) Zapraszam do akcji Tęcza Smaków 3 :) no wprost sobie nie wyobrażam , że go zabraknie w tegorocznej :) http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaję do Akcji , bo rozumiem, że jest zgłoszony ;) :) akcja trwa od 9 grudnia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. zielony :) może być w proszku, w żelu, odrobina znaczy na czubeczek noża :)

      Usuń
  5. A mam pytanie, mam ;-) a mianowicie czy dałoby się zrobić jakoś ze świeżej mięty? Mam jej dużo i bardziej mi odpowiada niż cukierki. Namoczyć ją w spirytusie a potem dodać cukier i mleko? Jak uważasz jaka kolejność byłaby ok?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia