Szukaj na blogu

niedziela, 29 grudnia 2013

Sernik pomarańczowy na kakaowym spodzie

Jeśli lubicie smak czekolady i sernika, koniecznie zróbcie to ciasto. Jest wyjątkowe w smaku i zachwyca wyglądem.
Niestety nie posiadam zdjęcia w przekroju, ale zapewniam, że wygląda świetnie. Skórka pomarańczowa jest tu bardzo dobrze wyczuwalna, jeśli jej nie lubicie, możecie ją pominąć, smak i tak pozostanie z esencji i olejku. Polecam na Sylwestra, na Nowy Rok i bez okazji:) 
Jest wyborny!




Ciasto kruche:
  • 200g mąki pszennej
  • 200g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki kakao
  • 200g cukru pudru trzcinowego Diamant
  • łyżeczka domowej esencji waniliowej
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno i brzegi tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do lodówki.
Po 10 minutach rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i podpiec ciasto przez ok. 15 minut.

Masa serowa:
  • 1kg sera z wiaderka
  • 1 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 6 kropel olejku pomarańczowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki esencji pomarańczowej (wyszorowana skórka z trzech pomarańczy zalana 1/2 szklanki spirytusu, zamknąć w słoiczku)
  • 200ml śmietany 36%
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze
W mikserze utrzeć ser z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku. Wymieszać i dodać pozostałe składniki (skórkę pomarańczową na końcu) wymieszać. Do piekarnika na najniższy poziom wstawic żaroodporne naczynie z wodą. Masę serową wylać na podpieczony spod i piec przez ok. 1 godzinę i 20 minut. W 180 stopniach C. 
Wyjąć naczynie z wodą z piekarnika.
Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku  przez ok. pół godziny, po czym wyjąc i studzić pod ściereczką. Kiedy całkiem wystygnie zdjąć obręcz i wstawić do lodówki. (przed zdjęciem obręczy należy ciasto obkroić dookoła tortownicy). 
 
Polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietany 36%
Dodatkowo:
  • Plastry pomarańczy smażone w cukrze

Wyjąć sernik z tortownicy, ułożyć na paterze i polać środek polewą przygotowaną z podgrzanej czekolady ze śmietanką. Udekorować plastrami pomarańczy.
Podawać bardzo dobrze schłodzony. Najlepiej przez co najmniej 12 godzin.

Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda pysznie!
    Jak ja lubię serniki... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki sernik z rana do kawy to bym zjadła z ogromną przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to częstuj sie Aga :)

      Usuń
    2. wylizałam monitorek popijając kawą

      Usuń
    3. o tak wylizałam http://www.libo.ru/i447.html

      Usuń
  3. To świąteczne ciasto? Wygląda świetnie. Z kawą musi smakować świetnie!

    Zapraszamy na naszego bloga: www.sarenka-olsztyn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola