Szukaj na blogu

sobota, 28 grudnia 2013

Tort orzechowy z kremem karmelowym

Prosty, szybki tort do przygotowania w dwie godziny.
Jest tak smaczny, że znika w tempie błyskawicznym. Na drugi dzień po przygotowaniu smakuje najlepiej, ale nawet na trzeci dzień jest pyszny. 




Składniki na tortownicę 24 cm

  • 7 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200g orzechów włoskich (zmielonych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki bułki tartej

Jajka ubić z cukrem do białości, dodać wymieszane razem pozostałe składniki. Ciasto przelać do dwóch tortownic o średnicy 24 cm piec ok. 40 minut w 170 stopniach C.
Wystudzić.

Uwaga! Jeśli nie macie dwóch tortownic podzielcie składniki na pół i każdy biszkopt upieczcie osobno. 

Krem:
  • 600 ml śmietanki 36%
  • 3 czubate łyżki domowego karmelu  (przepis wkrótce ;))
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku (wystudzić)

Śmietanę ubić na sztywno, dodać  karmel i żelatynę. Zamieszać składniki. 

Poncz:
  • 1/2 soku z puszki ananasów
  • 2 łyżki  cukru pudru trzcinowego Diamant
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 kieliszki wódki

Wymieszać i nasączyć biszkopty


Dodatkowo:
  • 1 puszka ananasa krojonego
  • 150 g orzechów włoskich siekanych podprażonych na suchej patelni 
  • 2 łyżki domowego karmelu podgrzanego 

Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nałożyć 1/4części kremu karmelowego, na to bardziej na środek połowę ananasów, przykryć je masą (ok. 3 łyżki) przyłożyć biszkopt tak, aby jego spód znalazł się na wierzchu. Wyłożyć na niego pozostały krem i owoce, oraz orzechy.  Polać lekko ciepłym (nie gorącym) karmelem. schłodzić kilka minut, ale można jeść od razu :)

Smacznego! :)

11 komentarzy:

  1. a ten biszkopt jest bez mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ten biszkopt jest bez dodatku maki. Ale orzechy muszą być zmielone na wiórka.

      Usuń
    2. Niekoniecznie-oprócz tego ja nie dodaję bułki lecz biszkopty (zmielone) i nie dodaję również proszku do pieczenia.Piekę od lat biszkopty z różnych ziaren ,mielę je też w specjalnej maszynce do orzechów.Czasem siekam w siekaczce do cebuli.

      Usuń
  2. Chcialabym poczęstować takim tortem mojego 3 letniego synka. Pominę więc wódkę w ponczu:) M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że możesz pominąć wódkę :) Tez będzie pysznie:)

      Usuń
  3. O, ja właśnie kończę dekorować mój tort karmelowy :)
    Twój wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast mielonych orzechów mogą być mielone migdały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale nie tak drobno jak sa dostępne w sklepach. raczej proponuję samej zmielić tak jak mieli się orzechy , ja miele w specjalnej maszynce do mielenia orzechów. Poddałas mi pomysł, i az sama zrobię, ale chyba cos pokombinuje ze smakiem kremu:)

      Usuń
  5. a czym ozdobione są boki tortu?

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola