Przejdź do głównej zawartości

Trzypiętrowy Tort potrójnie czekoladowy z olejem rzepakowym


Jeden z moich ostatnich tortów przygotowany specjalnie dla Klasy mojego syna na szkolną Wigilię.


Tort trzypietrowy

Przygotować trzy tortownice średnice 30 cm , 25 cm i 18 cm


Składniki:
  • 21 jaj
  • 30 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 20 łyżek maki pszennej
  • 10 łyżek ciemnego kakao
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo mąkę wymieszana z proszkiem i kakao. Na samym końcu dodać olej. Przelać masę do tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli nie zmieszczą się wszystkie na raz należny składniki podzielić proporcjonalnie do średnic tortownic i każdy biszkopt zrobić i upiec oddzielnie. Pieczemy w 170 stopniach C przez o. 50 minut największy, 40 średni i 30 najmniejszy, oczywiście do tzw, suchego patyczka. Każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba czuwać :)

Krem czekoladowy
  • 1.5 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 10 łyżek mąki pszennej
  •  8 żółtek
  • 500g gorzkiej czekolady (rozpuścić i przestudzić )
  • 15 łyżek cukru
  • 3 kostki masła
Z mleka, budyniów, maki, cukru i żółtek ugotować  gesty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń ciągle miksując. Na końcu wlać cienką stróżką czekoladę. Utrzeć na puch.


Dodatkowo:

poncz ( np. z herbaty)

500g dżemu porzeczkowego (czarna porzeczka)

Złożenie:

blaty przeciąć na na dwa biszkopty każdy.
Naponczować

Biszkopt, nasącz, dżem, masa czekoladowa grubo, biszkopt, wzmocnienie, biszkopt, nasącz, dżem, masa grubo, biszkopt, wzmocnienie, biszkopt, nasącz, dżem, masa czekoladowa grubo, biszkopt.
całość obłożyć kremem, ale bardzo cienko.
Wstawić do lodówki.

Polewa:

  • 2 kostki masła
  • 10 łyżek kakao
  • 400g. gorzkiej czekolady
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
  • 200ml. śmietany 36%
Masło, cukier i kakao podgrzać do połączenia składników, nie gotować. Dodać pokruszoną czekoladę i śmietankę, oraz kawę. Mieszać, aż masa przestygnie, zacznie się robić gęsta.
Zaczynając od dołu ku górze obkładać tort. Wyrównać i wstawić do lodówki. Udekorować żywymi kwiatami.


Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go w mojej kuchni. Dbam o zdrowie mojej rodziny i chcę chronić ją przed chorobami takimi jak zwał serca, rak, czy problemy ze stawami, z jakimi sama się borykam, tym bardziej chcąc być zdrowsza patrze na to, co spożywam, i czym częstuje moją rodzinę i najbliższych. Codzienna dieta jak również tryb życia jaki prowadzimy sprawia, że idziemy przez życie uśmiechnięci. Dobrze wiecie, ze w mojej kuchni wiele produktów, to własne przetwory, warzywa i owoce z ogrodu i sadu mamy. W sklepie kupujemy zwykle to, czego sami zrobić nie potrafimy, jak np. OLEJ i dlatego właśnie moja ręka sięga zawsze po ten rzepakowy. Na półkach sklepowych jest szeroki wybór rożnych firm i marek, myślę, ze nie jest to istotne z jakiej firmy się go używa, ale żeby w ogóle go używać no i żeby nam smakował. A używam go nie tylko do smażenia, pieczenia, ale również do marynat czy sałatek. 

Smacznego:)

Komentarze

  1. Wielka szkoda, że nie można zobaczyć go w przekroju :( Ale dzieciaki musiały być przeszczęśliwe, gdy go jadły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, też bardzo żałuję, miałam nadzieje, że będzie jakieś zdjęcie, ale niestety, syn go kroił i nie zrobił zdjęcia, po prostu za szybko znikał:) Ważne, ze smakował :)

      Usuń
  2. Łał, robi wrażenie :) Ja bym się takiego dzieła nie podjęła...

    OdpowiedzUsuń
  3. kochana jak ty łączysz torty ? blat na bla czy masz wsporniki ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wsporniki jakich używam to rurki do napoi, oraz kawałek tekturki zabezpieczony folią spożywczą.

      Usuń
  4. Jolu, to właśnie ten tort w którym wykorzystałam twój przepis na krem czekoladowy. Jest rewelacyjny :) Gosia https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1/1525442_578148535599411_391301340_n.jpg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort wygląda okazale i przepięknie! :) ciesze się, ze skorzystałaś z mojego przepisu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia