Szukaj na blogu

czwartek, 28 marca 2013

Babka z bakaliami i polewą kajmakową

babka z polewa kajmakowa

Jeśli chcecie cieszyć się takim widokiem na Wielkanocnym stole zacznijcie od namoczenia 100 g rodzynek i 50 g suszonych moreli. Zalejcie ok. 5 cm nad powierzchnia owoców wrzątkiem i zostawcie pod przykryciem na całą noc (minimum 4 godziny). Następnie odcedźcie i lekko obsuszcie na wolnym powietrzu, ściereczce, albo ręczniku papierowym. 
I do dzieła:) 

poniedziałek, 25 marca 2013

Chrupiący kotlet schabowy

Kotlet schabowy idealny!
Jak go zrobić, aby był miękki, chrupiący i soczysty, a przy tym pięknie pachniał?


chrupiące schabowe

Jest kilka sposobów, u mnie na blogu już jest jeden, który przypadł Wam do gustu. Każdego dnia przynajmniej kilka osób spogląda na ten przepis... :)  zapraszam TU,
a dziś mam dla Was jeszcze inny sposób, tym razem w marynacie jogurtowej. 

niedziela, 24 marca 2013

Faszerowane jajka i sałatka w kieliszku

Propozycja na przystawkę, albo śniadanie, a może i nawet kolację:) 

faszerowane jajka


Tak podane jajka na pewno zostaną zauważone na stole, a goście będą zachwyceni ich elegancja i prostotą samą w sobie.

sobota, 23 marca 2013

Babka "Zebra"

babka

Kolejna propozycja babki na Wielkanoc.
Aura na dworze nie przypomina Świat Wielkanocy, a raczej Święta Bożego Narodzenia, niestety na pogodę wpływu nie mamy, więc trzeba sobie przynajmniej na stole świątecznym wiosnę zorganizować:) 

czwartek, 21 marca 2013

wtorek, 19 marca 2013

Lemon curd

lemon curd

Zrobiłam:) 

Co prawda jako pierwszy zrobiłam orange curd (krem pomarańczowy) Oba kremy jak dla mnie nie są czymś wspaniałym, raczej wymyślnym, i tak prawdę mówiąc głęboko się zastanawiam nad tym torcikiem jaki miałam z nich piec. Niby fajny, niby taki egzotyczny, ale jaki to będzie miało smak?

poniedziałek, 18 marca 2013

Domowy pasztet według specjalistki

Domowy pasztet

Moja Mama to specjalistka od wszelkich pasztetów. Nie znam nikogo innego, kto robiłby je z taką wprawą. 
Przyznam szczerze, że nie są one moja specjalnością (wolę słodkie wypieki), ale raz na jakiś czas je robię. 
Nigdy sama, zawsze z Mamcią:)
Zapraszam po przepis.

piątek, 15 marca 2013

Pierogi z zielonej soczewicy





  Składniki:
  • ciasto na pierogi ( z połowy porcji)
  • 200g zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości. Część zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Resztę zostawić ( odłożyć 2 łyżki) i połączyć ze zmieloną soczewicą, pokrojoną i usmażoną cebulką. Dodać przyprawy i wymieszać. Jeśli potrzeba można dosolić i dopieprzyć. Pierożki im pikantniejsze tym lepsze. Nakładać farsz na krążki ciasta pierogowego. Zlepiać brzegi. Zagotować wodę w garnku. Osolić i wrzucać pierogi. Gotować do 2-3 min od wypłynięcia na wierzch.Podawać gorące okraszone zielona soczewicą przesmażoną na patelni.


Smacznego:) 

Mazurek

mazurek


MAZURECZEK...
Mazureczek...
mazureczek...


czwartek, 14 marca 2013

środa, 13 marca 2013

W mojej kuchni - Oleofarm

Oleofarm

Kilka tygodni temu zostałam zaproszona do ciekawego projektu z marką OLEOFARM. Z olejów jakie widzicie na zdjęciu w najbliższym czasie powstaną potrawy wzbogacone o wartości odżywcze jakie posiadają oleje. Więcej o samych olejach przeczytacie Tutaj.
Do tej pory wykonałam je do trzech przepisów. Ciekawa jestem, czy zgadlibyście w która stronę poszłam z ich wykorzystaniem słodka, słona, czy ostra?:) 
Ale nie musicie zgadywać, bo sama Wam powiem, a właściwie pokażę, bo pierwszy wpis z ich wykorzystaniem już jutro na blogu:)

Podsumowanie Akcji "Zdrowo z ciecierzycą"

lestello



Wczoraj zakończyła moja druga już Akcja na Durszlaku "Zdrowo z ciecierzycą".
Jak wszyscy wiemy cieciorka jest grochem bardzo smacznym, Wasze przepisy pokazują, że ma wiele zastosowań. 
Nie będę się rozpisywać, ale muszę i chcę Wam wszystkim serdecznie podziękować za udział w Akcji. 

Zebrałyśmy wspólnie 66 przepisów! 

Dziękuję:)))



poniedziałek, 11 marca 2013

Sałatka z sosem jogurtowym

Kilka dni temu otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy, i shaker. Olej bardzo smaczny, a shaker rewelacyjny:) 
Robi czary mary;) 



do przygotowywania dipów i sosów do sałatek i nie tylko.

czwartek, 7 marca 2013

Dla czytelników mojego bloga :)))





Od kilku dni obserwuję, że interesuje Was Akcja Kulinarna z Siostrą Anastazją " Przepisy Siostry Anastazji" którą organizuję na Mikserze Kulinarnym. Jednakże tylko do niej zaglądacie, ale nie dodajecie przepisów drodzy blogerzy:( 
Drodzy czytelnicy mojego bloga,
Mam dla Was propozycję!
Każdy, kto tylko zechce może może wysłać na mojego Fan page zdjęcie wykonanej potrawy wraz z przepisem. Nie musicie posiadać blogów, wystarczy, że zrobicie potrawę i dodacie przepis, zgodnie z regulaminem akcji dostępnym TUTAJ
Przepisy osób nie mających bloga nie znajdą się na stronie Akcji (regulamin), ale wszystkie opublikuję na moim blogu wraz z podsumowaniem Akcji po 15 kwietnia. 
Macie sporo czasu na zabawę. 
Spośród Wszystkich przepisów dodanych na Fan pagu wybiorę jeden, który spodoba mi się najbardziej i obdaruję niespodzianką, jednakże wysyłka nastąpi tylko na terenie Polski:) 

Będzie mi bardzo miło jeśli dołączycie do grona moich fanów na Facebooku klikając Lubię to! :) 



Zapraszam do zabawy:)

Rolada omletowa

omlet

Lubicie robić omlety? 
Ja nie szczególnie, bo zazwyczaj palę masło;) Mój mąż jest w tym lepszy:)
Ale jedna znajoma podsunęła mi myśl na taka oto roladkę, która według mnie w smaku bardzo przypomina omlet:) 
Delikatna, mięciutka, wilgotna rolada omletowa. 


sobota, 2 marca 2013

Pizza z żywiecką

Pizza z oliwkami

Takiej pizzy jeszcze nie robiłam. 

Kilka dni temu  wygrałam piękny garnek, a to dzięki dodaniu do moich babeczek oleju z czosnkiem i bazylią. Mając ręce całe w mące, a właściwie to już raczej w cieście przypomniałam sobie o tym oleju... i dodałam go do ciasta na pizzę. Zawsze dodaje odrobinę oleju, ale po ostatnich Warsztatach i pieczeniu bułki z dynią, gdzie idzie spora ilość tłuszczu postanowiłam dodawać już zawsze więcej do drożdżowego ...