Szukaj na blogu

piątek, 31 maja 2013

Karp w świeżych ziołach




Dziś przepis na Karpia w ziołach i kilka słów wyjaśnienia:)
Pewnie zauważyliście, ze od jakiegoś czau nie pojawiają się nowe wpisy na blogu:(
Taki stan rzeczy spowodowany jest znikoma ilością czasu na przygotowywanie nowych przepisów. 
Szybko żyję, szybko jem...
Oczywiście nie oznacza to, ze tak będzie już zawsze! Nie, nie będzie:)
Wszystko wróci do normy, i znów będę dodawać nowe wpisy każdego dnia, tak jak lubię:)
Teraz przygotowuje się do bardzo ważnego wydarzenia związanego z moja pasją:) O wszystkim opowiem Wam już wkrótce, ale teraz musicie mi wybaczyć, ale będę bardzo mało aktywna tu na blogu, a bardziej w mojej kuchni:) Po prostu nie mam czasu na robienie zdjęć, a przepis bez zdjęcia jak dla mnie jest mało interesujący:)
Ciężka praca mnie czeka, ale wieżę w to, że uda mi się osiągnąć cel jaki sobie założyłam!:) 
Tyle tłumaczeń:) 
A teraz zapraszam na pyszna rybkę:) 

poniedziałek, 20 maja 2013

Grillowany karp

Niby karp to ryba świąteczna, ale ja lubię go o każdej porze roku.
Tym razem upiekłam go na grillu:)
Dzień wcześniej zamarynowałam  w przyprawach.



piątek, 17 maja 2013

Pavlova z karmelizowanymi bananami



Tak!
To zdecydowanie było pyszne!
Banany mojej córci w Pavlovej sprawdziły się idealnie!
Nie będę się za bardzo rozpisywać i przejdę do sedna, czyli do przepisu:)

Konkurs

Mini konkursik:)

Zapraszam na Facebooka:) Tam się wszystko dobywa:) Do wygrania ta oto buteleczka z syropem z fiołków:)
Jeśli jeszcze nie polubiłeś/łaś mojego profilu będzie mi miło:) Możesz to zrobić TU


A na jutro planuję wpis o rybie, albo kruchym cieście z rabarbarem i budyniem, co wolicie?
Wieczorem na blogu będzie Pavlova z karmelizowanym bananem:)


Miłego dzionka:)


środa, 15 maja 2013

Syrop z sosny w 13 - tym dniu od zasypania cukrem


Tak wygląda mój syropek dziś w 13 dni po zasypaniu go cukrem. Słoiki były pełne  po brzegi. Dziś jak widzicie są zapełnione do 3/4 wysokości co oznacza ze coś się dzieje. Z cukru zaczyna robić się syrop, a pędy opadają:) 
Będzie smaczny i zdrowy syropek:)
A po przepis na niego zapraszam TU:) 
Może jeszcze zdążycie zebrać pędy, ale to, jak to mówią "ostatni gwizdek":)

 To nie koniec postu;)

Sałatka ze szpinaku


sałatka ze szpinaku




Od pewnego czasu w mojej kuchni nie może go zabraknąć. Jemy go wszyscy, cała nasza czwórka. Szczególnie upodobaliśmy sobie go z makaronem i czosnkiem, ale teraz jest go pod dostatkiem i postanowiłam zastąpić nim sałatę:) 

Mowa o szpinaku:)

poniedziałek, 13 maja 2013

Tort Szwarcwaldzki

Ten tort to poezja smaku.
Moja wariacja Tortu Szwarcwaldzki.

Wilgotne czekoladowe ciasto, delikatna masa śmietanowa i poncz z syropu z malin z malinami...

tort czekoladowy



Składniki na tortownicę 22 cm

czwartek, 9 maja 2013

Rabarbarowa ambrozja z bezą

Na 

mojej stronie na 

Facebooku prosiliście o rabarbarową ambrozję z bezą więc oto i ona!


ciasto z rabarbarem


Ciasto wyszło wspaniale, beza idealna, a smak był cudowny!:) 
Jednak, jak tak sobie robię "spontan" to mi lepiej wszystko wychodzi. 
Dostałam cztery sztuki pałek rabarbaru o długości ok. 30 cm. 
Upiekłam z nich dwa ciasta. 

środa, 8 maja 2013

Granola

granola


 Granola - pewnie wiele z Was już ją robiło, ale są i tacy, którzy nie mieli albo okazji, albo wydawała się im za trudna. Przyznam szczerze, że dla mnie też była za trudna:)
Ale w końcu zrobiłam. Sama dobrałam takie składniki, jakie mi smakują i dzięki temu powstała ona - moja własna granola :)
 

czwartek, 2 maja 2013

Syrop z sosny


syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama.
Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.


środa, 1 maja 2013

Syrop z fiołków

Mój pierwszy syrop fiołkowy, piękny wrzosowy kolor. 
Słodki a zarazem lekko kwaśny... 
Wykonanie bardzo proste!
Smak fiołkowy, z nutka cytrynową...


syrop z fiołków