Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2013

Drożdżówki róże z kokilek

Uwielbiam takie bułeczki! Nie dość, że piękne, to jeszcze smakują rewelacyjnie.

Cupcake miętowy z Polskiego Turnieju Wypieków

Cześć Kochani:) Fot. Przemek Kulikowski 

II odcinek Polskiego Turnieju Wypieków - moje przygody

Udało się! Walka była zacięta, ale ciasta same się obroniły. Nie udało się co prawda zostać mistrzem odcinka, ale najważniejsze, że nie było żadnego zakalca i jury pozwoliło dalej cieszyć się przygodą. Moja tarta cytrynowa okazała się być jedna z najlepszych, cupcake  miętowe zrobiły furorę, a kulebiak również był jednym z lepszych. Czegóż więcej do szczęścia potrzeba? :) Fot. T. Zadrożny  Co się czuje w środku, kiedy jury kosztuje wypieków nie da się opisać słowami

PTW - II odcinek

Witajcie moi drodzy:) Fot. Tomasz Zadrożny Pamiętacie, że dziś o 22:30 leci kolejny odcinek Polskiego Turnieju Wypieków? Jeśli nie, to właśnie Wam przypomniałam:) Oto ekipa gotowa do pichcenia od lewej Ania, Bogusia, Krzyś, Walentyn, Magda, Beata i ta na środku w pomarańczowej koszulce to ja:) (tylko Martynkę nam gdzieś porwało, pewnie się krząta koło stanowiska)

Ciasto W-Z - idealne

 W internecie roi się od przepisów na  W-Z. Próbowałam zrobić dwa razy (jak mówiłam w programie) nie wyszły! Gdzie tkwił błąd? W biszkopcie! Zdecydowanie w biszkopcie. Jak zauważyliście w programie, to ciasto również tam nie było moim popisowym:( Dlatego po wysłuchaniu rad już po ocenie Jury postanowiłam, że skupię się nad tym co usłyszałam, i zrobię jeszcze raz na spokojnie w domu. Niestety nie miałam przepisu tego który miałam w programie, ale jestem wzrokowcem i dużo zarejestrowałam z tego co było na kartce. Biszkopt odwzorowałam, choć zrobiłam większa porcję, bo tamta byłaby dla mojej rodziny zdecydowanie za mała. Ciasto wyszło idealnie, i na pewno jeszcze niejednokrotnie je powtórzę.

Śnieżnik Niemiecki

W moim zeszycie z przepisami znajduje się wiele, wiele ciast, ciasteczek i tortów. często zdarza mi się przeglądać ten zeszyt i wiele razy moje oczy patrzą na przepis jaki dziś wam podam. Czytam i przekręcam kartkę. Mam go 15 lat odkąd mam ten zeszyt i wiecie co! Pierwszy raz go upiekłam. Straciłam tyle czasu na niezwykłe doznania smakowe! Ciasto jest rewelacyjne. Puszyste, delikatne, wilgotne, idealne! Można polać je polewą, ale tu nie było polewy wiec i ja nie dałam. Zapraszam was na wspaniałe codzienne ciasto Śnieżnik Niemiecki

1 odcinek PTW za mną:)

Tak Kochani! Obiecałam Wam relację i oto ona.  Widzieliście co popełniłam w TV:) Fot: http://gotowanie.onet.pl/polski-turniej-wypiekow/letnia-zebra-z-wisniowa-fruzelina Ale zanim do tego doszło była jeszcze podróż do Szczawnicy.

Amoniaczki

Ciasteczka, które doskonale znamy z czasów naszego dzieciństwa kończyły naszą tegoroczną przygodę "W kuchni Prababci", ale nie zakończyły moich Warsztatów, bo już pojawiła się kolejna propozycja na ich poprowadzenie:) Na takie propozycje czekam:)

To już dzisiaj!

Przedsmak tego co będzie w Polskim Turnieju Wypieków - II Edycja

Kochani dziś w sieci znalazłam taką oto stronę, którą bardzo chętnie się z Wami podzielę!:) Polski Turniej Wypieków II Edycja z  moimi poczynaniami już jutro o 22.30 na kanale TLC Serdecznie zapraszam do oglądania, a nas uczestników możecie troszkę już poznać klikając na obrazek:)

Tort Lalka Bratz

Gdyby dziś ktoś zadał mi pytanie co najlepiej lubię robić w kuchni to odpowiedziałabym że miętosić!:) Oczywiście masę cukrową, którą sama robię ( przepis ). Jest to bardzo proste, i jak to mówią praktyka czyni mistrza! No... do mistrza to mi jeszcze sporo brakuje, ale ta wyszła mi wyjątkowo dobrze. Miękka, i elastyczna, nie kruszyła się i ładnie poddawała do formowania. Na moim Fanpage już jakiś czas temu pokazywałam wam tą laleczkę, a dziś wklejam kilka zdjęć i na blogu. Mam madzieje, ze Was zainspiruję do wykonania takiej dla Waszych pociech:) Smaki te same jak w Tym torciku.

Drożdżówki z brzoskwiniami

Propozycja nie do odrzucenia dla tych, którzy lubią rozpływające się w ustach ciasta drożdżowe.

Tort z musem z papai, bitą smietaną i jeżynami

Tort urodzinowy mojej córci. Środek biszkopt kakaowy, mus z papai, mango, ananasa i cytryny, masa z bitej śmietany , jeżyny. Te trzy smaki idealnie się zgrały. Poncz to sok z cytryny i likier amaretto. Pokryty masą cukrową , dekorowany kwiatuszkami i cukrowymi perełkami. Poezja smaku, a aromat nieziemski!:)

Tarteletki z bitą śmietaną i jeżynami

Jeszcze nie tak dawno mówiłam, że nie lubimy tart ... lubimy! To ja nie lubiłam ich robić, nie dlatego, że są trudne, że są niesmaczne, ale dlatego, że robiłam tylko jedną porcję, i po prostu taka tarta starczała nam na bardzo krótko. Któregoś dnia wpadłam na pomysł, żeby zrobić więcej ciasta i wyłożyć nim foremki na babeczki i tarteletki. Po upieczeniu i wystudzeniu schowałam je do papierowej torebki i włożyłam do "tajnej" szafki na łakocie, inaczej szybko znikłyby nawet bez nadzienia:)

Sernik z jeżynami - Idealny

Sernik jaki dziś chcę Wam przedstawić jest bardzo smaczny i bardzo łatwy  w przygotowaniu. Wymyślony został z braku odpowiedniej ilości sera na tradycyjny sernik.  Nie lubię, jak marnuje mi się jedzenie więc czasem robię coś z niczego:)

Mój udział w programie Polski Turniej Wypieków

Zgodnie z obietnicą jaką dałam Wam w piątek opowiem Wam nieco o mojej przygodzie jaką przeżyłam zanim dostałam się do programu  Polski Turniej Wypieków.  Fot. Tomasz Zadrożny  -  Ja na planie w pierwszy dzień zmagań:) To, że kocham piec już wiecie, wie o tym też moja rodzina. Kiedy w ubiegłym roku oglądaliśmy I edycję PTW moja siostra powiedziała, że to jest program dla mnie, na co ja odpowiedziałam, że jest fajny, że może... Pewnego styczniowego dnia tego roku dostałam od siostry mail, z linkiem prowadzącym do ankiety, w której można było zgłosić swoją  kandydaturę do II edycji  Polskiego Turnieju Wypieków. Przeczytałam, i zamknęłam pocztę.