Szukaj na blogu

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Esencja pomarańczowa

Dziś propozycja domowego ekstraktu pomarańczowego. W ten sam sposób możecie przyrządzić też ekstrakt cytrynowy.  Oba świetnie komponują się w sernikach, makowcach, czy innych wypiekach. 

ekstrakt pomarańczowy


Składniki:

  • 2 duże pomarańcze 
  • 100ml spirytusu
  • 100ml wody

Owoce należy wyszorować dokładnie szczoteczką. Następnie umyć i jeszcze wyparzyć wrzątkiem.
Zdjąć z pomarańczy skórkę i odciąć biała błonę. Najlepiej jest zrobić to kładąc skórkę pomarańczowa stroną do stolnicy i biała odfiletować. Pomarańczowa część pokroić na bardzo drobne kawałeczki, biała wyrzucić. Przełożyć skórkę do buteleczki, albo małych słoiczków i zalać spirytusem wymieszanym z wodą.  Całość zakręcić i odstawić na miesiąc. Po tym czasie można używać do wypieków.
Najlepiej jest zużyć go w ciągu 1 roku od przygotowania.


1 komentarz:

  1. Witam.
    Nie wiedziałam że zrobienie esencji jest tak mało skomplikowane. Z wielu przepisów rezygnowalam właśnie z braku takowej w mojej kuchni. Jeszcze dziś zakupie pomarańcze i spirytus i do dzieła!
    Pozdrawiam
    Panda

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola