Przejdź do głównej zawartości

Sernik pomarańczowy z rodzynkami na pierniczkowym spodzie

 
Sernik na pierniczkowym spodzie
 
Spód pierniczkowy:)
  • 400g lukrowanych pierniczków z Tego przepisu
  • 200g masła w temperaturze pokojowej 

Pierniczki obeschnięte (ja użyłam takich, których nie zjedliśmy w święta, miały ok. 2 tygodnie od pieczenia) zmielić w malakserze, dodać masło i wymieszać na masę. Nie musi to być całkiem zbita kula, może bić lepki proszek.

Blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby papier po dłuższych bokach wystawał ponad blaszkę. Przekładamy masę pierniczkową i ugniatamy na płaską powierzchnie tworząc spód.

Uwaga! Jeśli Wasze pierniczki są bez lukru dodajcie 1/2 szklanki cukru pudru do masy.
 
Masa serowa:
  • 1 kg sera białego (z wiaderka 6% tłuszczu)
  • 700 ml śmietany 18%
  • 10 jaj (osobno białka)
  • 4 budynie śmietankowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
  • olejek pomarańczowy
  • 200g rodzynek
Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki umieścić w misie miksera i wymieszać na gładką jednolitą masę. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać rodzynki, przelać ser na masę pierniczkową.
 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze ok. 1 i 1/2  godziny.  Ja piekłam go góra/dół/termoobieg.
Po upieczeniu zostawić na 10 minut w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i studzić. Można tez wyjąć ciasto bezpośrednio po upieczeniu, ale nie może ono stać na przeciągu. 
 
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Można też polać polewą  z Tego przepisu.

 
Z tego przepisu piekłam wcześniej sernik z jeżynami. Podobne są, ale jednak różne :) Zapraszam do wypróbowania obu :)

Komentarze

  1. Uwielbiam taki sernik, mniam ...
    Zapraszam do mnie serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda mniamniusnie na pewno zrobię. ,mam jedno pytanie jaka śmietaną słodka czy kwaśna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia