Ciasta drożdżowe to jedne z moich ulubionych. Wbrew pozorom szybko się je robi, szybko się pieką, i można je jeść na ciepło! Takie właśnie uwielbiam.
Kilka dni temu miałam wenę na drożdżówki, ale kiedyś widziałam takie piękne poskręcane wianuszki z rożnymi nadzieniami i pomyślałam, że skoro rogaliki i bułeczki robię dość często to może warto coś zmienić, aby było nieco inaczej wizualnie? :) Zmieniłam:)
Tak więc zapraszam Was na smakowity przepis na drożdżówkę z marmoladą :)
Kilka dni temu miałam wenę na drożdżówki, ale kiedyś widziałam takie piękne poskręcane wianuszki z rożnymi nadzieniami i pomyślałam, że skoro rogaliki i bułeczki robię dość często to może warto coś zmienić, aby było nieco inaczej wizualnie? :) Zmieniłam:)
Tak więc zapraszam Was na smakowity przepis na drożdżówkę z marmoladą :)
Składniki:
- 500g mąki
- 3 żółtka
- 5 dag drożdży
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- 200g cukru Diamant
- 1/4 kostki masła (rozpuścić i wystudzić)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 300g marmolady wieloowocowej
Mleko podgrzać (ma być bardzo ciepłe, ale nie gorące). Rozpuścić w 1/2 szklanki mleka drożdże z 1 łyżką cukru pudru,
dodać 3 łyżki mąki i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy
ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie przelać do wcześniej
przygotowanej miski z przesianą mąką. Dodać żółtka, cukier i sól.
Wymieszać, dodać mleko. Wyrobić ciasto pod koniec
wyrabiania partiami dodać masło zmieszane z olejem. Wyrabiać ciasto na
gładko. Im więcej pęcherzyków powietrza w nim powstanie, tym będzie
pulchniejsze.
Zostawić ciasto pod ściereczką aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko (u mnie zajęło całą po rozwałkowaniu) na stolnicy podsypanej mąką. Rozsmarować marmoladę i zwinąć jak struclę. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. przełożyć na nią zwinięte ciasto łączeniem do dołu i uformować koło. Końce połączyć razem lekko ugniatając. Uformowany wieniec pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia, następnie naciąć go po obwodzie co 7 cm do połowy grubości. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok. 1 godziny (do suchego patyczka).
Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto z pieca i posmarować delikatnie wodą. Wstawić do pieca i dokończyć proces pieczenia.
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i przestudzić. Pokroić na części i zajadać się świeżym drożdżowym ciastem popijając mlekiem, kakao, kawą, czy czym tam lubicie :)
piękny Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńJak połączone ze sobą drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam ciasta drożdżowe! chętnie bym dziś takie zjadła z kubasem herbaty
OdpowiedzUsuńpiękny! :)
OdpowiedzUsuńPiękny: ja też uwielbiam drożdżowe:) nie rozumiem jak można twierdzić że jest czasochłonne;0
OdpowiedzUsuń