Szukaj na blogu

wtorek, 25 lutego 2014

Róże karnawałowe

Tłusty czwartek tuż tuż więc najwyższa pora na nowe przepisy w tej tematyce.
Ostatnio wypróbowałam kilka nowych przepisów na oponki, churros, a dziś był czas na przygotowanie starych dobrych róż, jeszcze z przepisu mamy. Czasem kiedy mam smak na coś ekstra to właśnie takie ciacho jest jak znalazł. W tym roku wymyśliłam sobie, ze nie będę nacinać krążków z ciasta, bo zwyczajnie mi się nie chciało, a do wycinania użyję wykrawaczek kwiatuszków:) To był dobry wybór, bo efekt jest równie piękny jak tych nacinanych, a znacznie szybciej się je robi:) 


róże karnawałowe

Do tego marmolada, cukier puder i gotowe. Przygotowanie tej paterki zajęło mi ok. 45 minut razem z robieniem ciasta.  

 Zapraszam po przepis!

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej Basia 
  • 150 ml śmietany 12%
  • szczypta soli
  • 2 jajka wiejskie 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 g masła 
  •  1 kieliszek spirytusu

Podane składniki umieścić w misie robota (lub na stolnicy) wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odcinać partiami, wałkować bardzo cienko i wycinać kwiatuszki lub krążki w trzech rozmiarach. Jeśli będą okrągłe każdy krążek naciąć w pięciu miejscach składać po trzy od największego do najmniejszego.  Dociskając w środku, aby krążki się skleiły. Tak postąpić z całym ciastem.


Do smażenia:
  • olej rzepakowy
  • 1 kieliszek spirytusu wlany do zimnego oleju 

Rozgrzać olej ze spirytusem w garnku, na gorący wkładać małym krążkiem na spód. Smażyć do złotego koloru, odwrócić widelcem i postąpić tak samo ze spodem różyczek. Wyjmować łyżką cedzakową, a najlepiej łyżką do makaronu (z zębami) odsączyć z tłuszczu na ręczniku kuchenny.
  

Do dekoracji:
  • marmolada
  • cukier puder
 
Wystudzone róże dekorować na środku marmolada i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Może spodobają Ci się również te przepisy:) 




6 komentarzy:

  1. Wspaniae te różyczki z nimi to więcej roboty jak z faworkami.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więcej, ale nieznacznie, nie trzeba przeplatać :)

      Usuń
  2. Pięknie się prezentują. I ta patera <3
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patera jest boska, i pomyśleć, że przekopałam internet, a kupiłam w moim mieście :) W dodatku za 1/3 ceny internetowej :) Pozdrawiam Monika :)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola