Szukaj na blogu

niedziela, 16 lutego 2014

Tort czekoladowo - chałwowy (Przepis)

Troszkę czasu minęło, ale w końcu jest! Przepis na tort, który może zrobić niesamowite wrażenie na Waszych gościach.

tort czekoladowo - chałwowy

Kilka postów wcześniej prosiłam Was o potwierdzenie, że chcecie na niego przepis. Zebrało się 17 wpisów tu na blogu i kilkanaście na Fanpage na Facebooku mówiących mi, że czytacie mojego bloga i że moje przepisy są dla Was inspiracją do eksperymentowania w kuchni. Co więcej, piszecie mi, że moje przepisy zawsze się Wam udają! :) Bardzo mi z tego powodu miło, i bardzo się cieszę.
Wobec tego zapraszam po przepis na Tort czekoladowo - chałwowy :)


Biszkopt:
  • 12 dużych wiejskich jaj
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki ciepłej wody

Jaja ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodać wodę zmieszaną z octem i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do dwóch tortownic średnicy 30 cm.  Piec ok. 40 min. w 170 stopniach C.
 Po upieczeniu wystudzić i każdy biszkopt przekroić na dwa krążki.
Masa chałwowa:
  • 1 budyń wailiowy +2 łyżki maki pszennej
  • 500ml mleka
  • 300 g masła
  • 400g chałwy waniliowej
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając make pszenną. Wystudzić. Następnie utrzeć masło na puch, dodać pokruszoną chałwę ciągle miksując. Dodać stopniowo budyń. Połączyć na gładką lśniąca masę. 

Masa czekoladowa:
  • 2 budynie waniliowe + 6 łyżek maki pszennej 
  • 750 ml mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 400 g masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 150 g gorzkiej czekolady (rozpuszczoną w kąpieli wodnej) 

Z mleka, budyniu, mąki i cukru ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Następnie utrzeć masło na puch, dodać zimny budyń ciągle miksując. Połączyć na gładką lśniąca masę dodając spirytus. Odłożyć 4 kopiate łyżki masy i dodać do nich płynną wystudzoną czekoladę. 


Poncz:

  • mocny napar z herbaty (ok. 1 i 1/2 szklanki)
  • 3 łyżki cukru
  • 100g whisky

Cukier rozpuścić w gorącej herbacie, wystudzić i do zimnego naparu dodać alkohol tuż przed nasączaniem. 

Dodatkowo:
  • Bezy z TEGO przepisu z 1/2 porcji pomijając sok z cytryny
Dekoracja:
  • 200g gorzkiej temperowanej czekolady
  • 100g masy cukrowej w czerwonym kolorze 
Przełożenie:
(Składać w tortownicy bez dna lub specjalnej obręczy do tortów)

biszkopt (każdy nasączyć ponczem)
1/2 masy chałwowej
bezy (jeden koło drugiego, lekko wcisnąć w masę)
biszkopt
masa czekoladowa (całość)
biszkopt
masa chałwowa
bezy
biszkopt
masa jasna (ok. 1/3 porcji)

Wstawić całość  do lodówki na ok 1 godzinę.
Wyjąć, i zdjąć tortownicę. Boki tortu wysmarować masą i dokładnie wyrównać.

Masę cukrowa rozwałkować na cienki placek, wyciąć okrąg wielkości tortu czyli ok 30 cm i nałożyć na wyrównany wierzch. Wygładzić. Całość wyrównać, aby wierzch z bokami idealnie się schodził.
Wstawić tort do lodówki.

Przygotować papier pergaminowy długości obwodu tortu, szerokości o 4 cm więcej niż sam tort. Na papierze narysować ołówkiem wzory jakie chcemy mieć jako ozdobę. Papier odwrócić na drugą stronę. Czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego i odciąć rożek. Rysując po papierze tworzyć wzorek, jaki jest narysowany (powinien być widoczny). Wyjąć tort z lodówki i nałożyć papier czekolada do masy. Lekko docisnąć, ale nie przesuwając papieru. Górę papieru lekko załamać w kilku miejscach na masę cukrową. Wstawić tort do lodówki. Po ok. 30 minutach wyjąc i zdjąć papier. Pozostała masę maślana przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdka i wyciskać dekoracyjny wzorek wedle uznania.
Torcik najlepiej smakuje na trzeci dzień po sporządzeniu, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą" 


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Nie pozbyłabyś się mnie z domu!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz mówiłam ze cudny.. Ale powtórzyć mogę. - Rewelacja. Pozdrawiam Izabela
    ( pasja w garach)

    OdpowiedzUsuń
  3. co tu dużo pisać... obłędny!!! nie można oderwać od niego wzroku, a domyślam się, że jak się już zacznie go konsumować, to nie można skończyć:) wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał. Nie mogę się na niego napatrzeć, imponujący jest :)

    OdpowiedzUsuń
  5. WOW!!!! Cudeńko!!! Nie mogę oczu oderwać od niego, a do tego chałwa-moja ulubiona :) Mniammmmm

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola