Przejdź do głównej zawartości

Tort malinowo - brzoskwiniowy. Przepis

Torcik na zapowiedź sezonu owocowego. Ten co prawda wykonany z owoców mrożonych i z puszki, ale lato było czuć i po zapachu i po smaku. Czasem dzieci poddadzą mi taka myśl, ze nie sposób im odmówić. Dobrze, ze ich posłuchałam, bo wyszedł idealnie :) 
Polecam na każdą okazję i zapraszam po przepis :)

tort malinowo-brzoskwiniowy



Składniki:


Masa - baza:
  • 600g masła 
  • 400g cukru pudru 
 
Do malinowej:
  • 500g mrożonych malin (rozmrozić na sitku, i zachować sok)

Do brzoskwiniowej:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (odlać 3/4 soku na poncz, resztę zmiksować blenderem z brzoskwiniami na gęstą papkę)

Zimny biszkopt przeciąć na cztery blaty. 
Każdy z nich nasączyć sokiem z brzoskwiń.

Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, podzielić na dwie części, do jednej dodać maliny i sok z malin, do drugiej brzoskwinie. Dokładnie zmiksować, uważając, aby masa się nie zważyła (owoce należy dodawać partiami, łyżka po łyżce i miksować).

Pierwszy krążek biszkoptu nałożyć na paterze, wyłozyć 1/3 kremu brzoskwiniowego, następnie nałożyć kolejny krążek i 1/3 masy malinowej, znów biszkopt i połowa z pozostałej masy brzoskwiniowej, kolejny biszkopt i znów masa brzoskwiniowa. Pozostała masa malinowa należy obsmarować boki tortu i udekorować wierzch. U mnie są to maleńkie beziki wyciskane okrągłą końcówka. 

Tort schłodzić noc w lodówce. Podawać w temperaturze pokojowej. 


Uwaga!
Torty z masami maślanymi maja to do siebie, że aby były smaczne i czuć było ich aromat muszą być wyjęte z lodówki co najmniej na dwie godziny przed spożyciem. Wówczas masa jest puszysta i miękka, i smakuje jak krem, a nie jak masło.


Smacznego :)

Komentarze

  1. Prosto a jak efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie smaków, moje ulubione!
    Jak zwykle wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam za masami na maśle ale z owocami i podane tak jak napisałaś są jednak smaczne. Fajne połączenie smaków owocowych

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ cudownie wygląda! Musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi się apetyt zrobił na taki pyszny tort :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia