Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka pszenno-razowe PRZEPIS




Dzień Dziecka to dzień szczególny, zwykle w tym dniu przygotowuję dla moich dzieci wypieki inne niż na co dzień. Tak było i dziś :) Już jakiś czas temu w tortownia.pl  zakupiłam piękny stempelek do ciasteczek i czekałam na specjalną okazję, aby powybijać te piękne napisy. Dziś rano oprócz gofrów na śniadanie zaserwowałam dzieciom świeże ciasteczka. Bardzo im się spodobały i bardzo smakowały. Dlatego też dzielę się z Wami przepisem. Jeśli nie macie stempelka możecie upiec ciasteczka bez wzorków, będą równie pyszne. Można je również po wystudzeniu oprószyć pudrem, albo polać czekoladą. 




Składniki na ok 30 sztuk średnicy 8 cm

Składniki:

  • 300g mąki pszennej poznańskiej
  • 200g mąki razowej 
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 250g kostki margaryny
  • 100g cukru pudru

 Wszystkie składniki zagnieść i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć, wałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Trzeba uważać, żeby nie spalić, bo są bardzo delikatne.




Komentarze

  1. świetne wyglądają muszę kupić sobie taką pieczątkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczątka bardzo fajna, jednak mogłaby być mniejsza:) Ciasteczka wychodzą bardzo duże :)

      Usuń
  2. Pyszne ciasteczka, ale widzę że zdolniacha z Ciebie podwójna- koszyczek z papieru równie uroczy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Koszyczek to nie moje dzieło, a mojej Matki Chrzestnej :)

      Usuń
  3. świetne i w dodatku z mąką razową! zapisuję, muszę przetestować nowe stemple ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia