Szukaj na blogu

czwartek, 3 lipca 2014

Sernik rodzynkowo-jagodowy

Sernik powiedziałabym błyskawiczny....
Nie, nie z torebki :)
Po prostu robi się go bardzo szybko, i zjada jeszcze szybciej :)
Do jego przygotowania użyłam pokruszonych a właściwie zmielonych ciasteczek maślanych (tych z mojego przepisu) bez lukru z odrobina masła, ser, kilka jajek, budyń i kilka innych produktów i gotowe. 
Oto przepis:


Spód:
  • 600g ciasteczek maślanych zmielonych
  • 100g masła
Zmielone ciasteczka zmieszać z masłem, powstała lepiąca papkę nałożyć na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 26 cm.   Wykładamy sam spód.


Ser:
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 5 jaj
  • 200g cukru kryształu
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200g rodzynek
  • 400g jagód leśnych

Ser, jaja, budyń, olej, cukier umieścić w misie miksera, wymieszać dokładnie, ale nie za długo. Na masę ciasteczkową wysypać połowę jagód, następnie wmieszać rodzynki w masę serową i delikatnie przelać na jagody. Resztą jagód posypać wierzch sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec ok. 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec sernik jeszcze 1 godzinę. Wystudzić, posypać cukrem pudrem, udekorować listkami mięty i jagodami (kilka sztuk.


Smacznego :) 





4 komentarze:

  1. ale apetycznie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. zerkam i zerkam i przełykam ślinkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Całkiem fajny przepis na taki sernik z jagodami;)
    Zapraszam do mnie http://www.naturalnemetody.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola