Przejdź do głównej zawartości

Tartaletki miętowe z owocami

Tartaletki mocno kakaowe nadziane pysznym kremem miętowym z owocami lata to moja propozycja deseru na upalne dni.
Robi się je szybko, ale znikają jeszcze szybciej, i to cieszy mnie podwójnie :)



Składniki


na ok. 10 tartaletek o średnicy dna  8 cm

  • 300g mąki pszennej
  • 100g ciemnego kakao
  • 100g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200g zimnego masła
  • 3 żółtka
Składniki zagnieść, utworzyć w kule i włożyć do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Następnie wyjąć i podzielić na 10 części. Foremki natłuścić masłem i wyłozyć ciastem aż po brzegi, najlepiej rozwałkowując ciasto na okrąg większy o 1 cm od obwodu góry foremki. Delikatnie docisnąć do ścianek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 10 minut na środkowym poziomie. 
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.



Krem

  • 250 g serka mascarpone 
  • 400 g śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki gęstego syropu miętowego 

W misie miksera umieścić serek i śmietanę (obowiązkowo mocno schłodzone)  miksować początkowo na wolnych obrotach stopniowo je zwiększając. Dodać cukier puder i syrop ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdka i udekorować tartaletki.
Na każdą tartaletke nałożyć dowolna ilość owoców (najlepiej ile się zmieści) :)




 Smacznego! :)




Komentarze

  1. wyglądają fantastycznie...tylko ta mięta. Może dodam tylko 1/2 łyżeczki i się przełamię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś mięta jest tu jedynie delikatna nutą, mozesz zmniejszyc jej ilość, wówczas bedzie praktycznie niewyczuwalna, ale mozesz tez zastapić ja syropem cytrynowym, malinowym, praktycznie jakim chcesz, byle był gesty ;)

      Usuń
  2. Chyba wykorzystam kiedyś pomysł na krem miętowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie kupić lub jak zrobić gesty syrop miętowy? Pozdrawiam. Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop można zrobić, jednak taki swój nie nada kremowi koloru. http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/06/syropek-z-miety-i-zapowiedzi.html albo kupić widziałam takie z Vitaxa, ja swój dostałam od koleżanki :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, poszukam. Serdeczności. Anna

      Usuń
  5. Z miętą musiały smakować niezwykle orzeźwiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne te pani tarty:) Skusiłabym się na jedną:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia